• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Регата, маратон и рали удължават туристическия сезон
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  leka atletika stadion "Lokomotiv"

  Богата спортна програма през пролетта и есента във Варна

  Удължаване на туристическия сезон с повече спортни събития в началото и края на лятото е една от целите на новообразуваната дирекция “Спорт” към община Варна. Това каза пред Varnautre.bg шефът й Кристиян Димитров.

  “Дейността ни е изцяло съобразена с Националната стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта. Работим в направленията Ученически спорт, Студентски спорт, Работнически спорт, Спорт за ветерани спортисти, Спорт за хора с увреждания, Социален туризъм, Спорт за всички, Елитен спорт (спорт за високи постижения) – спортни клубове и Международна дейност”, обясни той.

  Дирекцията ще работи и за развитие на нови нетрадиционни за нея спортове – морски, водни, плажни. Нови събития за деца и ученици, насърчаване на спорта за всички, спортни празници и максимално използване на спортната база в града са сред останалите приоритети на новото звено в общината.

  Разпределянето на финансовите средства по програми Спорт и Социален туризъм, както и ползването на спортната база пък се осъществява съгласно нормативни документи, приети от Общински съвет – Варна, поясниха още от спортния отдел на общината. Това включва материално стимулиране на варненски спортисти, треньори и длъжностни лица, финансово подпомагане на проявите по програма “Спорт” и програма

  “Социален туризъм”, финансово подпомагане на спортни клубове, както и изготвянето на наредба за реда и условията за безвъзмездно и възмездно ползване на спортните обекти и съоръжения, собственост на Община Варна, предоставени за управление на ОП “Спорт– Варна”.

  Първото събитие от календара на дирекцията за пролетта е организирането и провеждането на Ученическа Купа Варна. 37 училища от морската столица са подали заявка за участие в надпреварата, което е своеобразен рекорд за това събитие в последните години.

  Спортовете, заложени в програмата, са пет: мини футбол, баскетбол 3х3, волейбол, лека атлетика за най-малките участници (I-IV клас) и шахмат. Децата са разделени в четири възрастови групи I-IV клас, V-VII, VIII-X и XI-XII клас за момчета и момичета като всяко училище трябва да се включи в поне три вида спорт.

  Състезанията ще стартират на 16 април 2016 г. от 9 часа с волейбол и мини-футбол, съответно в залата на Първа ЕГ и на стадиона на Техническия университет. На 24 април започва и турнирът по стрийтбол 3х3 в зала “Локомотив” за XI-XII клас юноши девойки. Лекоатлетическата надпревара ще се проведе на 20 април на стадион “Локомотив” за състезателите от III-IV клас, а на 27 април от 10 часа – за по-малките им съученици от I-II клас.За отборите, класирали се на първите три места, са предвидени предметни награди, осигурени от Община Варна и най-мащабната инициатива за активен начин на живот и балансирано хранене Живей Активно.

  На 15 май пък стартира лекоатлетическият маратон Варна, които се провежда под патронажа на министъра на младежта спортна. Първото състезание от веригата стартира в морската столица на 15-ти май в 9,30 чса от пл. “Независимост”. Трасето преминава по централната пешеходна зона и Морската градина. Информационен център и пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера ще бъде изграден пред Фестивалния и конгресен център.

  Варненският маратон ще бъде със следните дисциплини и възрастови групи:
  – 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
  – 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)
  – 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)
  – 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18

  Успешно върви и подготовката на другите мащабни събития, като регата Tall Ships, световно първенство по киокушин, Рали “Варна” и Европейско първенство по хандбал за юноши.

  Варна ще е домакин за трети път на едно от най-големите и престижни морски събития – SCF Black Sea Tall Ships Regatta. Ветроходите от морската надпревара ще акостират във Варна от 1 до 4 октомври 2016 г. За втори път регата ще сe проведе изцяло в акваторията на Черно море. Надпреварата ще включва румънското пристанище Констанца, руските пристанища Сочи и Новоросийск, а финалът на флотилията ще е в порт Варна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg