• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Туристическият бранш иска спешно кадри от чужбина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  Близо половината млади безработни българи били полуграмотни

  Спешно да бъде въведен облекчен режим за допускане на чужди работници в туризма. За това настояха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) на среща с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, целяща да информира бизнеса за възможностите за финансиране по европейските програми през новия програмен период.

  Нуждата от кадри както по Северното, така и по Южното Черноморие е крещяща и то във всички професии, подчерта Людмила Ненкова, зап.-председател на БХРА. Данните сочат, че необходимостта от работници е удовлетоврена на 60-70%, тоест недостигът е в порядъка на 40 на сто.

  В България биха могли да дойдат кадри от Македония, Бесарабия, дори и от Турция, смята Ненкова. В тази връзка председателят на БХРА Благой Рагин отбеляза, че Румъния вече работи в тази посока, привличайки на работа в туризма бесарабски българи.

  Резерв за попълване на недостига от кадри в туризма, който може да се ползва още това лято, са и студентите, смятат от бранша, откъдето настояха да се стимулира стажуването на студенти по курортите. От хотелиерската асоциация поискаха и да бъде създадена работна група с представители на бранша и на социалното министерство, която да подпомага бизнеса при усвояването на европейски средства.

  В отговор министър Кафлин заяви, че няма как привличането на чуждестранни работници да се случи изведнъж и работата в тази насока би отнела известно време. В момента обаче се работи по нормативни промени, които да улеснят стажовете на студентите в туризма. Министърът на труда се възпротиви и на искането на бизнеса да бъдат въведени еднодневни договори в сферата на туризма, с което по думите няма да се решат проблемите.

  Трайното решение е да подготвяме кадри, които да успяваме да задържаме в България, коментира Калфин. Статистиката сочи, че процентът на работещите сезонно в чужбина българи нараства все повече. Така например всяка година между 80 и 100 хил. българи изкарват доходи в Гърция.

  В същото време голяма част от безработните лица у нас са неграмотни. По последни данни регистрираните в бюрата по труда в страната са 324 хиляди души, като тези, които най-трудно стигат до пазара на труда са младите хора до 29 години и тези в предпенсионна възраст. Близо половината от младите пък са полуграмотни – с основно образование, разкри Калфин, според когото това да голяма степен се дължи на некачествената образователна политика през последните 25 години.

  235 млн. лева са предвидени за младежка заетост през новия програмен период. 40 млн. лева могат да бъдат усвоени за стажуване на млади хора, а за осигуряване на нови работни места – 100 млн. лева. Общо средствата, които са насочени към пазара на труда, са 476 млн. лева. Справка сочи, че наетатите като стажанти млади хора във Варна по европейската мярка са 320.

  1 коментар

  1. михаил

   Господата хотелиери да започнат да се конкурират за работна ръка , не само за туристи!Нека погледнат какви заплати получават заетите в туризма в Турция, Кипър, Гърция!Когато започнат да дават на миячка в кухнята 700евро, и на готвач 1200евро тогава ще си намерят кадри.Искат човек с висше образование и два езика да им работи за 700лева, хората да не са луди , на всичко отгоре и за 5месеца!Не вдигнат ли заплатите до прилични нива, даже и африканци няма да дойдат да работят!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg