• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Принципът на мълчаливото съгласие ще заработи до края на годината
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ще се облекчи и процедурата по несъстоятелност

  Бизнесът ще минава бързо през бюрократичните изисквания на администрацията. До края на годината ще се въведе принципът на мълчаливото съгласие при общуване с чиновниците. Това е предвидено в Националната програма за реформи, която беше приета в сряда от Министерски съвет, пише standartnews.com.
  Мълчаливото съгласие означава, че ако в посочения в закон срок една фирма няма отговор от страна на администрацията, това означава, че има положително становище на поставения от нея въпрос. Министерството на икономиката ще направи междуведомствена работна група, която да представи предложения за реалното прилагане на мълчаливото съгласие, в това число и предложения за закони, в които да се въведе този принцип, пише в програмата за реформи.
  Друга съществена промяна ще има в търговската несъстоятелност, като целта е да се облекчат процедурите за фалит на фирма. Ще се подобрят и механизмите за стабилизиране на дружеството, преди да бъде обявено в несъстоятелност, като целта е да се даде възможност за неговото оздравяване. Целта на тези промени е да се върне доверието на гражданите и бизнеса при упражняване на правото на договаряне и стопанска инициатива.
  Друга мярка за улесняване на бизнеса предвижда до края на годината времето за присъединяване към електропреносната мрежа да бъде намалено с 9 дни и 1 процедура. Така свързването с електричество ще се изпълнява с 5 процедури и в срок от 121 дни. През периода юли – декември 2015 г. са изпълнени 21 мерки от третия план за действие за намаляване на административната тежест.
  В резултат административната тежест за бизнеса е намаляла със 104,5 млн. лв. годишно или с 21,7%. Крайната цел е намалена административна тежест за бизнеса с 30%, което съответства на спестени разходи за фирмите с около 144,5 млн. лв. годишно. А спестеното време на гражданите и бизнеса от облекчаване на административните процедури ще бъде 1,5 млн. дни годишно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg