• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Около света за 202 дни и рекорд на Гинес: 40 години по-късно честваме кап. Георги Георгиев
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  40 godini Kor Karoli

  40 години се навършват от отплаването от родна земя на кап. Георги Георгиев, за да участва той със своята яхта „Кор Кароли” в едно от най-екстремните ветроходни състезания в света – регатата OSTAR и веднага след това да предприеме първата българска самотна морска обиколка на Земното кълбо. Две изпитания, които кап. Георгиев завършва блестящо. Той обикаля света за 202 дни и поставя рекорд на Гинес.

  Героичната за българското ветроходство 1976 година издига страната ни и българските мореходци до нивото на стари морски нации и имена-легенди в мореплаването. Капитан Георгиев, подкрепян от своя верен щаб от ветроходци от яхтклуб „Порт Варна” и от любовта и доброжелателството на цяла България, доказва, че пред професионализма и упоритостта всички трудности отстъпват.

  „Казвал съм го винаги, винаги ще го повтарям: плаването с „Кор Кароли“ не е мое лично дело. Това трябва да се знае. Обиколката около света е дело на всички български моряци, на всички истински ветроходци. То принадлежи на целия народ. И винаги съм носил в съзнанието си мисълта, че главното в плаването на „Кор Кароли“ е голямата отговорност”, казва кап. Георги Георгиев

  В чест на тази първа българска самотна морска обиколка на света и в чест на големия професионализъм и отдаденост на морското дело на кап. Георгиев, след неговата кончина през 1980 година Яхтклуб „Порт Варна”, чиито член е той, приема неговото име и се нарича Яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”.

  Честването на годишнината ще се проведе на 24 април 2016, неделя, от 11:30 ч., пред бюст–паметника на Капитана в Яхтклуб “Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg