• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пристигна корабът, който ще търси нефт и газ в Черно море
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Сондажният кораб Nobble Globetrotter II, който ще проучва за нефт и газ в Черно море
  Сондажният кораб Nobble Globetrotter II, който ще проучва за нефт и газ в Черно море

   

  Сондажният кораб Noble Globetrotter II пристигна в българската акватория на Черно море от Западна Африка. Noble Globetrotter II ще отплава в петък от бургаския порт на север. Сондажните проучвания в блок “Хан Аспарух” в района на Варна ще продължат между три и четири месеца, преди да стане ясно дали в този район има природни богатства на дъното на морето. Ако такива бъдат открити, трябва да минат няколко десетилетия, за да може да бъдат добивани.

  Три години е продължила подготовката на “Тотал Е&П България”, която е наела кораба за целта. През това време са проучени данните и са направени геоложки модели. Такъв дълбоководен сондаж ще бъде извършен за първи път у нас. В Черно море са направени 10 такива сондажи, които са стигнали на 1000 метра дълбочина. При два от тях е открит газ в Румъния. Това дава основание на компанията да смята, че може да открие природни богатства и в български екваториални води.

  “Има малко данни за вашия регион. Морската нефтена индустрия не е развита”, каза при презентацията на проекта Кзавие Фожрас – управител на “Тотал Е&П България”. Наетият от компанията им кораб е построен през 2013 година и е преминал Босфора, за да стигне до тук. Екипажът му наброява 180 души. Той ще разполага с два хеликоптера, които ще транспортират служителите при извършване на смените.

  Корабът беше представен днес на официална церемония в Бургас, на която присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

  GT II скоро ще отплава за сондажа „Полшков-1”, за да извърши първото дълбоководно проучване в български води, обяви Фожрас. Той също така отбеляза, че присъствието на кораба в Бургас, където текат последните подготвителни дейности, е изключително важен момент от реализирането на проучвателната програма за сондиране в Блок 1-21 „Хан Аспарух“. Сондажът ще даде допълнителна информация, която ще помогне за калибрирането на моделите на геолозите и ще потвърди данните за наличието на въглеводороди в Блока, получени при сеизмичните проучвания в началото 2014 г., и тяхната интерпретация.

  Nobble-Globetrotter-5

  Началото на сондажните дейности за проучване за нефт и газ в Блок 1-21 „Хан Аспарух“ бе приветствано от Н.П. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, Н.П. Роланд Хаузер, посланик на Австрия в България, както и от г-жа Мария Перез Моро – икономически и търговски съветник в посолството на Испания в България. Присъстваха и областните управители и кметовете на Бургас и Варна, заедно с представители на други български институции.

  Тотал Е&П България Б.В. е дъщерно дружество на базираната в Париж глобална енергийна група Total S.A. Подразделението „Проучване и добив“ на Тотал отговаря за дейностите по проучване, разработване и добив на нефт и природен газ в повече от 50 страни по света. Тотал, заедно с партньорите си Репсол и ОМВ, започна проекта „Хан Аспарух“ през юли 2012 г. Блок „Хан Аспарух“ е с площ от 14 220 кв. км. По договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa. Тотал Е&П България Б.В. е оператор на проекта в блока от април 2014 г.

  Наред с проучвателните дейности в България, Тотал работи активно и в доставките и продажбата на масла чрез дъщерното си дружество Тотал България ЕООД.

  Noble Globetrotter II е последно поколение сондажен кораб с динамично позициониране. Корабът разполага с двойна мултифункционална кула, която позволява едновременното провеждане на няколко операции. GT II поддържа съвременни сондажни технологии и е показал отлично ниво на безопасност при работа. GT II е оперирал в Черно море и преди – през 2015 г.

  Тотал обръща изключително голямо внимание на здравето, безопасността и околната среда и използва технологии от последно поколение в своите дейности. Компанията прилага световно признатия си опит в дълбоководните технологии, управлението на проекти и разработването на залежи и работи в близко сътрудничество с отговорните български институции. Тотал Е&П България и неговите партньори ОМВ Офшор България и Репсол България остават ангажирани към своя стремеж да продължат да работят по най-професионалния и ефективен начин по този важен за страната ни проект, уверяват от компанията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg