• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Пенсионерка откри най-старото писмо в бутилка
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  north sea
  Фризийските острови в Северно море | Google Maps

   

  108-годишно писмо, предлагащо шилинг в замяна на връщането му до английския морски изследователски институт, сега официално е най-старото съобщение в бутилка. То е възстановено в Германия, съобщава Агенция „Франс прес”.

  Лабораторията „Плимут” на Морската биологична асоциация, която получила писмото, обяви тази седмица, че бутилката е подобрила рекорда от 99 години и 43 дни в световните рекорди на Гинес.

  Тя е открита от пенсионираната германска пощенска служителка Мариане Уинклър, докато била на почивка на германските Северни Фризийски острови. Бутилката е намерена 108 години и 138 дни, след като е била изхвърлена в Северно море от английския бряг от отличения морски биолог Джордж Паркър Бидър на 30 ноември 1906 година.

  Мариане Уинклър счупила бутилката и намерила вътре писмото, в което пишело да бъде върнато на Морската биологична асоциация в Плимут на английското южно крайбрежие.

  В писмото пишело човекът, който намери бутилката, да попълни информация къде е била намерена и я изпрати обратно. В замяна на това той ще получи един шилинг. Германката върнала писмото, като го адресирала до Джордж Паркър Бидър.

  Бидър бил изпратил общо 1020 бутилки между 1904 и 1906 година. Той открил, че много от бутилките, които потънали на дъното в южните части на Северно море били отнесени към Англия, докато плуващите бутилки се насочили към континенталната част на Европа. По този начин той изучавал дълбоките морски течения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg