• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Учени установиха кога е най-вредно да се храним
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Според експертите изяждаме най-големи количества храна, докато ходим

  Най-лошото време през деня да ядем е…докато ходим. Тогава мозъкът обработва хиляди “съобщения” от околната среда и не разбира, че сме сити.
  Това показват резултатите от изследване на психолози в университета в Съри, Великобритания, цитирани от “24 часа”. Според експертите изяждаме най-големи количества храна, докато ходим. Те включили в изследването 60 жени на възраст над 18 г. с идеята, че този пол по принцип проявява по-голям самоконтрол при въздържането от излишни калории.
  На всички било раздадено по 1 зърнено блокче и ги разделили на 3 групи. Докато ядяли, едните гледали 5 минути филм (без кадри с храна), вторите си говорели по двойки, а третите се разхождали. След това им било предложено да тестват 4 вида удобни за ядене по всяко време храни – шоколад, пръчици моркови, грозде, и чипс.
  Били помолени да оценят всяка храна според това колко много я харесват и по признак сладост и соленост. Специално им обяснили, че могат да опитват колкото искат всеки от продуктите, и ги оставили сами в продължение на 7 минути. А засичането на изядените в отделните групи храни ставало, след като участничките излезли.

  Групата на ходещите изяла 5 пъти повече шоколад, отколкото останалите. Причината според психолозите е, че по време на обиколката мозъкът е зает да обработва най-голям обем разсейващи го информация и затова получава най-малко сигнали за засищане от неосъзнатото хранене.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg