• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Традициите оживяват – Балът на артистите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Автор: Иван Иванов – Дядо

   

   
  В съвсем недалечното минало Балът на артистите беше уважавана и очаквана традиция, провеждана всяка година в края на туристическия сезон! Артистите, работили по всички туристически комплекси на българското Черноморие се събираха на гала вечер,на която представяха най-новите си постижения в комбинация с елегантен сатиричен поглед към творчеството на изявени артисти от сцената на българското вариете. Балът на артистите винаги е бил събитие, което всички туроператори, администрации, дори политици са очаквали с нетърпение, защото тази сцена винаги е била изпълнена с най-атрактивните изпълнения, най-смелите решения, дори най без цензура в онези години и място, където се срещат артисти от всички поколения…

  През зимата естественото място, където се провеждаше т.н. „зимен” бал на артистите беше София. Още по-грандиозен, още по-впечатляващ и още по-очакван. Но това до преди години!

  С настъпването на промените българският туризъм откровено тръгна надолу, последва приватизация, нови частни туристически обекти, комплекси и т.н. – всички знаят това.

  Устремени към бърза и по-голяма печалба първото, което беше окастрено или изобщо отстранено от атракционите по българското Черноморие и в България въобще, бяха българските цирково-вариететни артисти. Те естествено първи напуснаха страната ни търсейки изява и още повече прехрана, но пък се оказаха най-качествените артисти за Европа и света, което обяснява търсенето им от двайсет години насам. Към днешна дата български артисти от всички жанрове има по целия свят. Някои от тях по принуда, други дълбоко обидени нямат намерение да се връщат, но обичат Родината си и се интересуват, макар и често разочаровани, от случващото с нашего брата артиста (и не само) в България. Така баловете се случваха все по-рядко, с по-малко присъстващи артисти и приятели, на все по-неадекватни места и всичко това заради парите и обидното отношение към българскитят артист, музикант, творец изобщо.

  Така се стигна и до никаквия интерес към членуване в гилдиите на творците към Съюза на Артистите в България /САБ/ или дори до формалното членство. Проблемите не се разискват в гилдиите, на артистичните сбирки и събрания, прояви и сцени, а се демонстрират почти неорганизирано, протестно и пак формално, което води все по-надолу и надолу. Отдалечаване от актуалното, качественото, приемствеността, колегиалността, развитието стана основен проблем и доведе до фаталната точка на елементарност и разпад дори.

  БАЛЪТ – 2016 постави новото начало !

  На Общите си събрания на Гилдия Атракционни и Сценични Изкуства /ГАСИ/ и Гилдия Музикални Артисти /ГМА/ в края на 2015 години приеха да възстановят професионалните контакти между артисти и музиканти, да потърсят социални теми и изобщо поводи, които да възстановят връзките, взаимоотношенията на всички нива, приятелствата, подкрепата и всичко, което липсваше в последните години на промяната.

  Така двете гилдии при САБ, в партньорство с VOXbg и с подкрепата на фирми, които ценят и подкрепят българското изкуство, стигнаха до възстановяване и реализация на липсващите творчески срещи, първата от които беше БАЛЪТ – 2016, наречен още творческа среща с приятелска кауза!

  Близо 200 артисти от цялата страна се събраха в имиджовия музикален София лайв клуб на гала вечер с богата програма, в която участваха 77 изпълнители.

  Модерност, актуалност, творчески постижения в различни области, приятелство и подкрепа към Талантите на България, творци в нужда… събраха на сцената поколения артисти – от 6 до 66 години!

  Звездите от ансамбъл „Чинари”, Славеите на Надка Караджова, Тихомир Митов, балет Рикардо – Варна, Даймъндс кристал баланс – Варна, Чеди атракшън – Бургас, великият Георги Пейчев – Жоро степа, малката Никол и Деси Димитрова,великолепните певици Прея, Криста, Роберта, изключителните Фънки Мънкис – балета на „Като две капки вода” на Алекс Енева, хореографите на интернационална „Академия – 360”, Арабеск, специалните гости Йордан Караджов и Александър Мариновски и още, и още артисти представиха впечатляващ спектакъл.

  За творчески постижения бяха 11 връчени награди – златна значка на Съюза на Артистите в България – САБ .

  Финалът на спектакъла изправи на крака всички, когато водещият Ники Сотиров обяви специалната награда – златна значка на САБ, статуетката на БАЛЪТ – 2016 и огромното признание към акад. Хачо Бояджиев. Тя ще намери своето място в БНТ в памет на великия режисьор.

  БАЛЪТ – 2016 постигна своята цел и единодушно бе решено той да се организира и провежда всяка година в навечерието на християнският празник Цветница, да запази лотого си, да носи винаги посланието си „Цвета за Цветята”, да се превърне в празник на признание на поколенията артисти и благодарност към хората, които подкрепят българските изкуства.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg