56 часа над Тихия океан без капка гориво

Свят

24-04-2016, 12:01

Снимка:

ЕПА

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Това успя "Солар импулс 2"

Задвижваният със слънчева енергия самолет "Солар импулс 2" („Solar Impulse-2") „превзе” на трудната част от околосветската обиколка на първия самолет, задвижван само от слънчева енергия, съобщава АП.

Самолетът кацна успешно в Калифорния, завършвайки изключително рискования тридневен полет над Тихия океан, излитайки от Хаваи. Самолетът излетя от островите след 8-месечен ремонт на батериите.

 Пилотът Бертран Пикар приземи самолета в Маунт вю, южно от Сан Франциско, в 23:45 часа местно време след 56-часов непрекъснат полет без капка гориво - разстояние от над 4 хиляди километра.  

Можете ли да си представите пресичането на  Голдън гейт бридж със соларно захранван самолет както кораби са го направили през последните столетия? Но самолетът не вдига шум и не замърсява. Приоритет е проектът, който имаме да се свърже с иновативния дух в Силициевата долина, заяви Пикар.

Самолетът започна околосветската обиколка през март 2015 година от Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Оттам той спря в Оман, Мианмар, Китай и Япония. Целта на приключението е да се насърчи използването на чиста енергия и духът на иновациите.

По време на околосветската обиколка от 35 хиляди километра той ще кацне общо на 12 места – Калифорния е деветата спирка.

Полетът над Тихия океан беше най-рискованата част от обиколката, тъй като нямаше места за извънредно кацане.

Самолетът е захранван от повече от 17 хиляди соларни клетки, разположени по дългите 72 метра крила. Благодарение на иновативния дизайн самолетът, изработен предимно с карбонови нишки, тежи само 2,3 тона - под 1% от масата на самолета A380.

Самолетът се движи със скорост между 50 и 100 километра в час.

Самолетът е наследник на Solar Impulse, който извърши 26-часов полет през 2010 година, доказвайки възможностите си да съхранява достатъчно енергия дори за летене и през нощта.