• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Майският салон на изкуствата тръгва с изложба
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  12 културни събития са включени в Майския салон на изкуствата, който ще се проведе в периода от 10-ти до 28-ми май във Варна. Проявите ще бъдат в залите на Радио Варна, Градската художествена галерия, Фестивалния и конгресен център, както и в градинката до Варненската търговска гимназия, в Дома на архитекта и в галерията на Народно читалище „Просвета 1927″ – Аспарухово.

  Салонът започва на 10-ти май с изложбата „Врати”, дело на фотографа Темелко Темелков, снимал за много благотворителни кампании на Unicef, I Can Too, оператор на реклами, видеоклипове, както и на филма „Малък-Голям”.

  На следващия ден в градинката до Варненската търговска гимназия ще бъде открита поредната, пета, Европейска нощ на литературата. В нея са включени 15 посолства и чуждестранни културни институти. От 18 до 21 ч. на всеки половин час, на различни места в града ще се четат откъси на значими автори, преведени на български. Инициативата се реализира с помощта на младежката група „Аморфа”.

  Салонът продължава на 12-ти май, когато кънтри певицата Лили Друмева и групата „Lilly of the West”, ще представят дебютно на живо новия си албум „Силна машина”, изцяло с авторски песни на български език.

  На 15-ти май е матинето „La Grande voce del Bel Canto” – със знакови арии и дуети от популярни опери, в изпълнение на водещите солисти на Варненската опера – баритонът Пламен Димитров и тенорът Валерий Георгиев, под акомпанимента на Жанета Бенун. На другия ден предстои „Музикални приказки” – шедьоври от световната класика, интерпретирани от струнния квартет „Добри Христов” и приятели.

  На 18-ти май поп дуото Надя Петрова (екс вокалистка на „Дийп зоун проджект”) и Иван Тишев („Революция Z”) ще представят акустична версия на най-новия си репертоар. На 26-ти май в Дома на архитекта ще има празник на квартета с участието на преподаватели и ученици от НУИ „Добри Христов”.

  Музикалната фиеста продължава с матине на 28-ми май, под наслов „Чело коте книжки” – детски песни от български автори, изпълнени от малките таланти на Студио „Да” и на Детската вокална група към Общинския детски комплекс „Звездни струни”. Това е единственото събитие, за което ще се продават билети, но 40 места ще бъдат безплатно предоставени на сираци от домовете за деца, лишени от родителска грижа.

  След Европейската нощ на литературата, следва премиера на книгата „Светлина от Изтока” на варненката Наталия Бояджиева. Към книгата има и над 300 снимки от места зад Великата стена, запечатани на диск.

  На 14-ти май в галерия „Аспарухово Арт” в едноименния квартал ще бъде открита изложба от великденски фигурални арт инсталации на петима изявени скулптори. Преди това те ще работят на живо,като облепят манекени с грижливо подбрани апликации от картини на Пикасо, Матис и други творци, като тематично ще се опитат да отразят темата „Великден”.

  На 26-ти май ще бъде представена пиесата на Христос Хартомацидис „Лиля” – камерен спектакъл за музата на Маяковски – Лиля Брик. След представлението ще се проведе среща-разговор с автора, който специално пристигне от Гърция са събитието.

  Два дни – 19-ти и 20-ми май, ще бъдат посветени на незабравимата Катя Паскалева. Събитията започват с откриване на фотоизложбата „Аз, Катя” – сбирка от снимки и рисунки, правени от самата нея, следва представяне на книгата „Катя Паскалева: „ Жените в мен” на Георги Тошев, който лично ще разкаже за работата си по нея и прожекцията на документалния филм „Катя Паскалева. Последната роля”, в присъствието на режисьорката Ема Константинова и със специалното участие на Мирослав Боршош.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg