Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Търсят средства за подземен паркинг в ДКС Варна
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

cvetq morska gradina (3)

Ремонтът на Двореца струвал 13 милиона

Директорът на Двореца на културата и спорта във Варна Минко Христов изнесе подробна информация относно всичко, което се случва в култовата за Варна и България сграда. Минков пое поста през септември 2014 г., като оттогава до днес са извършени разнородни подобрения на залата.

“На практика е направен основен ремонт, който буквално преобрази комплекса. Предстоят още много важни подобрения, които ще дадат категорично европейски облик на Спортна зала. По министерско постановление първата отпусната сума е в размер на 9 796 779 лв., а втората е в размер на 3 милиона лева, като 390 000 лв от тях са за допълнително проектиране” заяви Христов.

Той направи подробен финансов анализ, като бяха отбелязани и най-значимите прояви на територията на ДКС за тази година, в това число и всичко, което ще се случва в летния театър, собственост на ДКС. Директорът коментира състоянието, в което се е намирал ДКС при идването на новото ръководство, като бяха показани потресаващи снимки и видео материали.

Минко Христов

“Изхвърлихме повече от 5 тона боклук от покриви и мази в трите тренировъчни зали. Повече от 800 кубика прахоляци и други боклуци. Не е за вярване, че толкова много боклук се е складирал в подземията на залата”, каза Минко Христов, като допълни, че на практика 70 % от спортната зала е под земята.

“Извършен е ремонт на трите зали “Младост”, на зала “Хореография” и зала №20. Сменени са окачените тавани. Поставени са системи за видеонаблюдение, сменена е бариерата на паргинга пред входа на залата. От началото на тази година са закупени подвижни трибуни с 300 седящи места за зала “Младост-А”, като скоро ще бъде закупена още една трибуна с нови 300 места за “Младост-Б”. Поръчани са 500 броя столове за игралното поле (концертен вариант) за зала “Конгресна”. Осветлението в залата е последно поколение LED-осветление, като такова има и в търговския център”, каза още Минко Христов.

На всички входове е инсталирано видеонаблюдение, което е най-новото и най-модерното в сравнение с всички зали в страната ни. Има видеокамера (панорамна) на покрива на ДКС, която обхваща голям периметър. ДКС ще разполага с чисто нова BMS система до края на годината, която ще контролира целия електрически и електронен процес на територията на комплекса. Аклиматизацията в зала “Конгресна” е най-модерната в страната. Температурата може да со контролира до десети от градуса. Подготвя се специален управленски център, където по електронен начин ще се контролира всичко на територията на ДКС.

Директорът на ДКС разкри, че ще бъде изграден подземен паркинг в зоната около залата, който ще включва около 800-1000 места. “С това решаваме проблемите на града и хората, които искат да посещават морската градина. Това е инвестиция, която си заслужава и ще се върне бързо. Ще струва около 7-8 милиона лева. Най-удачно е да се търсят по проекти”.

През 2013 г. ДКС е бил на минус 300 000 лв. На минус завършва и 2014 г., с около 250 000 лв. На следващата година сметката пак е минусова, но доста по-добра – 164 000 лв. Най-големите разходи на Двореца са свързани с електричеството. Сумата за ел. енергия е 238 000 лв. 155 000 лв са разходите за ремонт. 35 000 лв са изхарчени за дълготрайни материални активи.

Приходите на ДКС идват от спортните форуми. Христов отчете приходи по това перо в размер на 270 000 лв. От културна дейност са постъпили 190 000 лв.

Заплатите на фона на тези цифри са смущаващо ниски. Средната работна заплата за 2014 г. е 537 лв. За 2016 г. тя вече е 691 лв., като шефът на комплекса е категоричен, че трябва умело да се търси баланс между приходи и разходи за заплати. “Вече мислим за ремонт на залата и от външната страна. Нашият комплекс е красив и ще стане още по-красив, след този ремонт. Длъжни сме да го направим”, коментира шефът на ДКС.

Той уточни, че като цяло за ремонта да този момент са отпуснати 13 милиона лева. Ще се търсят и други средства за довършване на всичко, онова, което е планирал той и неговия екип.

“Проявите за тази година са изключително много и на високо ниво. Две са световните първенства и 4 европейски в спорта. Световната купа по спортна гимнастика е на 13-17 май. Във волейбола домакинствата на ДКС са доста. Почти няма спорт, който да не акостира тази година в спортния комплекс. Със същото може да се похвалят и от културата, като още на този етап е запълнен графикът за летния театър.

Спортни прояви през 2016 година в Двореца на културата и спорта:

29 април – MMA MAX FIGHT
13-17 май – Световна купа по спортна гимнастика
21-22 май – XXX Европейско първенство по карате киокушин
27 май – Свободни боеве
4-5 юни – Международен турнир по художествена гимнастика “Царица Маргарита”
11-12 юни Европейска лига по волейбол мъже – група
10-12 юни – Държавни финали на ученическите игри по тенис
19 юни – Общински открит турнир по спортни танци
18-19 юни World grand prix по волейбол жени финали
1-2 юли Европейска лига по волейбол мъже – финали
15 юли Снукърс – демонстративни срещи
15-21 август – Европейско първенство по хандбал за младежи
2-11 септември – Европейско първенство по волейбол за младежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *