• Варна
  9°
  ясно небе
  Влажност: 42%
  Воден градски транспорт тръгва във Варна за Гергьовден
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Воден градски транспорт от Морска гара до кв. “Аспарухово” ще пусне община Варна за Гергьовден. Идеята за въвеждане на кораб-маршрутка бе лансирана преди няколко месеца от Съюза на превозвачите в града, а кметът Иван Портних обяви, че общината ще търси еврофинансиране или публично-частно партньорство, за да се сдобие със собствен плавателен съд. Адските задръствания след старта на първия етап от ремонта на Аспаруховия мост обаче ускориха въвеждането на алтернативния градски транспорт, пише “Труд”.

  На първо време линията ще обслужва 78-местния кораб “Белла”, собственост на Белослав. “Общинският съвет трябва да гласува предоставянето му на Варна на сесия на 4 май”, поясни областният управител Стоян Пасев. Той уточни, че общината преговаря и с частни собственици, за да наеме още 4 по-малки корабчета за маршрутки.

  “Белла” ще пътува от кея на Морска гара до старото рибарско пристанище в “Аспарухово” в пиковите часове – от 6 до 10 ч и от 16 до 20 ч, като на всеки час ще прави по 3 курса. Билетчето за водния транспорт ще струва 1 лв., колкото и за автобус.

  На борда ще могат да се качват велосипедисти и майки с детски колички, но не и амбулантни търговци с обемиста стока, предупреди Пасев. Според него новата линия със сигурност ще облекчи трафика по моста до финала на ремонта в края на юни.

  1 коментар

  1. Ani

   Супер!!!! Давайте смело напред! Това ще е страхотен напредък за града! И тази зона около мосрска гара се оформя страхотно! С хепито долу магазина – фрии шопа, зоната за разходка, вълнолома, басейна! Много е красиво!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg