• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Благодатният огън пристига във Варна от Румъния
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Благодатният огън ще бъде посрещнат във Варна около 23 часа на Велика събота. Свещеният огън ще бъде донесен от Румъния, тъй като пренасянето му от София ще отнеме повече време, обясни Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Предвижда се празничната служба в Катедралния храм да започне малко преди полунощ.

  Българската църковно-държавна делегация, която ще донесе благодатния огън от Иерусалим в София, ще бъде водена от софийския викарий – браницкият епископ Григорий. Българската делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим. Завръщането й на софийското летище ще очакват свещеници и духовници от всички епархии в страната, които ще пренесат частици от огъня.

  Всяка година на Велика Събота от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

  Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

  Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

  Когато Йерусалим преминавал „през ръцете“ на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб.

  Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Но вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg