• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “100 години подводно плаване” във Военноморския музей
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Военноморски музей

  В навечерието на 6 май – ден на храбростта и празник на Българската армия, Военноморският музей представя юбилейна изложба „100 години подводно плаване в България”.

  Тя е посветена на знаменателно събитие от българската военноморска история – приемането на първата подводница и началото на подводното плаване в България. По време на Първата световна война на 25 май 1916 г. в пристанището на двореца Евксиноград с тайна церемония е вдигнат българският военноморски флаг на подводна лодка УБ-18. Подводницата е получена от съюзническия германски флот и вече е участвала в сражения за защита на българския бряг. За неин командир е назначен лейтенант Никола Тодоров. Така, България става една от малкото страни в света, притежаваща свой подводен флот.

  Изложбата проследява историята на българското подводно плаване: от приемането на УБ -18, възстановяването на подводния ни флот след Втората световна война и успехите на 8 отделен дивизион подводни лодки, до извеждането от строя на последните две подводници „Надежда” и „Слава”. Използвани са снимки и материали от фонда на Военноморския музей – Варна, Съюза на подводничарите в Република България и Пункта за базиране – Варна.

  Изложбата ще бъде открита на 5 май, четвъртък, от 11.00 часа във Военноморския музей – Варна, бул. „Приморски” № 2, зала „Морски сговор”.

  На 6 май 2016 г. музеят ще работи с вход свободен за своите посетители.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg