• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Триптих разказва за Катя Паскалева
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Незабравима среща с таланта на актрисата Катя Паскалева предлага Фестивалният и конгресен център в рамките на Майския салон на изкуствата. Три събития под знаковото наименование „Триптих за Катя Паскалева” при вход свободен ще представят личността и творческия път на актрисата.

  Фотоизложба “Аз, Катя” ще бъде открита от 17 часа на 19 май. Експозицията включва 12 портретни фотографии, някои от които се показват за първи път. Те са предоставени от Българската национална филмотека и Държавния архив. Почитателите на българското кино ще си припомнят незабравими кадри от филмите: „Памет”, „Аз, графинята”, „Звезди в косите, сълзи в очите”, „Краят на песента”, „Козият рог”, „Катина”, „Вилна зона”, „Иван Кондарев”, в които Катя Паскалева се откроява с талантливата си игра и сетивност.

  От 17:30 часа Георги Тошев ще представи книгата „Катя Паскалева. Жените в мен”. „Тя не получи Оскар, а има в биографията си на актриса роли за Оскар. Не можа лично да си вземе и европейския Оскар за ролята на Мария от филма “Козият рог” в средата на 70-те години. Наградата “Фемина” взе жената на българския посланник в Белгия, защото държавата не командирова актрисата…. Но Катя Паскалева изигра блестящо последната си роля. Без думи”, споделя Тошев, който е автор на изданието.

  От 20 ч. в зала “Европа” започва прожекцията на документалния филм за Катя Паскалева – “Последната роля”. 60-минутната лента, режисирана от Ема Константинова, разказва историята на звездата, която изгрява със знаменитата си роля в „Козият рог”. До края на живота си тя се снима в над 20 филма и прави десетки впечатляващи роли в театъра. Катя е човек, отдаден на изкуството, надарена с необикновен талант и творческа проницателност, които личат не само от ролите й, но и в нейните текстове и картини. Тази чувствителност обаче има и своята тъмна страна – Катя е осъдена да се бори постоянно с демоните на съмнението и несигурността.

  Този филм разбулва скрития от публиката образ на една трагична и възвишена личност – личност, която се отдава до последно и в работата, и в живота, и в любовта. Това е разказ за една жена, живяла “красиво и безотговорно” във времената на “предписания” и ограничения.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg