• Варна
  1°
  ясно небе
  Влажност: 59%
  Вятър: 2m/s NNE
  Жестока суша може да остави 32 милиона души без храна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Около 32 милиона души в южната част на Африка са изправени пред глад. Причината е огромната суша, усилена от метеорологичния феномен „Ел Ниньо”, която е унищожила голяма част от селскостопанската реколта в региона. Затова предупредиха от Световната хранителна програма на ООН (СХП). Най-силно засегнатите държави са Зимбабве, Малави, Мозамбик, които през последните месеци са алармирали за сушата. В тях хиляди глави добитък са умрели, водните резервоари са пресушени, а реколтите са съсипани, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

  Южна Африка описва сушата като най-лошата от 100 години насам. В съседна Намибия концерна „Кока-Кола” обяви, че спира производството на напитки в консервни кутии заради недостига на вода. „Вече има приблизително 32 милиона души, които не могат да са сигурни в прехраната си, в южния регион на Африка”, гласи последния доклад по въпроса на ООН. „През сезона имаше много проблеми, тъй като „Ел Ниньо” дойде след много бедна реколта миналата година”, заяви регионалният експерт на международната организация Андрю Одеро.

  „Зимбабве е най-силно засегната. Страната излиза от изключително беден селскостопански сезон с едва 40% от нормалната продукция на царевица. Тя и без друго е крехка аграрна икономика”, заяви директорът на СХП за страната Еди Роу. В понеделник СХП предупреди, че Зимбабве е изправена пред финансов недостиг от 290 милиона долара, нужни за изхранването на 4,5 милиона души догодина. Много климатолози свързват повишената активност на феномена „Ел Ниньо”, който влияе на топлината на океанските води и така предизвиква различни природни бедствия, с ефектите от глобалното затопляне.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *