• Varna
  9°
  разкъсана облачност
  Влажност: 71%
  Вятър: 5m/s W
  Над 350 състезатели от 18 държави ще “изпробват” новите павета
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Красен Кралев

  Най-известната българка сред участниците в Маратона на Варна е Добринка Шаламанова

  Над 350 състезатели от 18 държави ще участват в първия първия Маратон на Варна. 54 от тях ще бягат в класическата дистанция – 42 195 метра. Първите атлети ще потеглят по трасето 10 ч., като преди това ще е официалното откриване на състезанието. Дистанциите са 2 км, 8.4 км, 16.8 км и класическото разстояние на 42.195 км. Стартът и финалът на маратона са на едно от най-красивите места във Варна – площад “Независимост” до Операта, а трасето от пет обиколки по 8.4 км преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в зеленината на уникалната Морска градина.

  Спортният министър Красен Кралев, кметът на Варна Иван Портних, организаторът Анатоли Илиев, директор Дирекция “Спорт” към общината Кристиан Димитров и притежателят на четири държавни рекорда в дългите бягания Станимир Ненов дадоха официална пресконференция преди старта на маратона.

  “Имаме и известни имена в тази дисциплина, което за първи маратон е много добре”, заяви Илиев.

  Сред участниците са и българи, най-известната от които е Добринка Шаламанова.

  Участниците ще бягат по трасе от пет обиколки по 8.4 км, което преминава през пешеходната зона покрай Фестивалния и конгресен център и навлиза в Морската градина. Очаква се победителят да финишира пред Операта малко след 12,20 часа.

  Медицинското обезпечаване включва трима лекари, три линейки и 20 екипи на БЧК. В организацията са ангажирани и стотици доброволци.

  В маратона е включена и благородна кауза. Ще бъде осигурен пункт на желаещите да дарят кръв в зоната на старт/финала, като по този начин ще подпомогнат кампанията на регионалния Кръвен център Варна.

  Организаторите са осигурили и много призове за участниците в масовите бягания. Първите 40 финиширали в тях ще получат предметни награди – спортни сакове, анцузи и др. Освен към аматьорите, маратонът и много добри условия и примамливи бонуси за професионалните бегачи с рекорден награден фонд от 49 000 лева – разбит в 44 индивидуални парични награди на 8.4 км, 16.8 км и 42.195 км.

  Успоредно с маратона ще се проведе и Денят на предизвикателството по бул. „Княз Борис”. В него любители ще мерят сили в седем спорта – сред коико баскетбол, йога и катерене на стена. Планирани са и други спортни занимания и демонстрации. Общо в двете събития ще се пуснат над 2000 души.

  Дисциплини и възрастовите групи в маратона:
  – 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
  – 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)
  – 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)
  – 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 г в деня на състезанието).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *