• Варна
  15°
  тъмни облаци
  Влажност: 47%
  Вятър: 6m/s ESE
  Хотелиери и ресторантьори по морето масово търсят персонал
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  На старта на сезона хотели и ресторанти масово търсят служители. Над 4200 са свободните работни места по родното Черноморие, заявени в бюрата по труда в цялата страна, предаде Нова телевизия.

  В навечерието на новия туристическия сезон по Южното Черноморие хотелиери и ресторантьори се оплакват от сериозен остър недостиг на персонал. Става дума не само за ръководни кадри и специалисти, но за по-нисшите етажи на обслужването.

  Причината, която изтъкват хотелиери и ресторантьори, е, че въпреки доброто заплащане, което се опитват да предлагат на своите служители, много голяма част от тях тръгват да търсят работа зад граница.

  Кадри липсвали, въпреки че заплатите тази година били с около 10% по-високи. Възнаграждението за сервитьор е между 500 и 700 лева. За администраторите то е по-високо – между 600 и 800 лева, а в кухнята професионален готвач може да взима между 1500 и 2000 лева.

  Допълнителен бонус е безплатната храна, карта за пътуване или настаняване. По данни от Агенцията по заетостта свободните позиции в туризма в момента са над 4200. Най-много се търсят сервитьори, камериери, бармани и персонал за кухнята.

  Заради недостига на квалифициран персонал много от хотелите няма да могат да отворят преди края на май. От бранша имат обяснение за проблема и то не е свързано със заплатите.

  2 коментара

  1. Данаил

   Лично аз съм барман с доста голям стаж по българското черноморие.това лято реших да видя как е извън България. Парите са 3 пъти повече, с по-малко работно време, като ти осигуряват и храна, и спане… Така че,да не ми разправят, че не е заради заплащането и условията!Експлоататори!!!

   • Анонимен

    Абсолютно вярно

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg