• Varna
  8°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Вятър: 5m/s ENE
  Мароканецът Ахмед Хасеф и кенийката Еверлин Косгей спечелиха Маратона на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Маратон Варна (95)

  Милица Мирчева първа на 16,8 километра

  Мароканецът Ахмед Насеф и кенийката Еверлин Косгей спечелиха първия маратон във Варна.

  Състезателят, който разполага с италиански паспорт, финишира най-бързо на площад “Независимост”, след като измина класическата дистанция от 42,195 метра за 2,19,51 часа.

  Ахмед бе посрещнат на финала от българската си съпруга Йонка и 4-годишната им дъщеря Мерием, а спортният министър Красен Кралев и кметът Иван Портних иму поставиха венеца на победител.

  Маратон Варна (31)“Трасето бе перфектно, времето приятно, но бягането – трудно. Спечелих с тактика и опит. Догодина ще дойда пак”, заяви Насеф, който е печелил маратони в Мюнстер, Германия и Каварна, а най-доброто му лично време – 2,10,51 часа, е регистрирано в Китай. Насеф е бил трети на маратон в Чили.

  ОЩЕ СНИМКИ ВИЖ ТУК»

  Маратон Варна (97)Ахмед и Йонка се запознали през 2010-а на маратона в Каварна, където врачанката е участвала в полумаратон. Оттогава живеят заедно в Монца, Италия, а през 2012-а се женят. Същата година на 1 юни се ражда дъщеря им.

  Втори завърши кениецът Кенеди Кипкиуги – 2,20,08, а трети – сънародника му Патрик Муриуки, с 2,22,34.

  Маратон Варна (108)Еверлин Косгей пък финишира първа с време 2,27,56 часа, пред българките Добринка Шаламанова – 2,38,05, и Таня Димитрова – 2,39,06.

  В класическата дистанция участваха 55 души – 41 мъж и 14 жени, а общо в трите дистанции – 274 състезатели.

  Маратон Варна (88)Бягането на 16,8 километра при мъжете спечели молдовецът Роман Продиус с време 53,41. След него се наредиха Йово Николов с 54,18 и Димчо Мицов с 56,11. В същата дисциплина при дамите спечели Милица Мирчева с 01:01,53. Втора остана Силвия Дънекова с 01:03,28, а трета – Маринела Нинева с 01:08,31.

  Маратон Варна (83)На 8.4 километра при мъжете първото място зае Стоян Владков с време 26,55 минути. Втори остана Александър Йотовск с време 28.45,а трети се нареди Йордан Петров с 28,53. На същата дистанция при дамите триумфира Моника Георгиева с 31,39. Втора остана Радосвета Симеонова с 33,05, а на третото място се нареди Калина Гяурова с 37,34.

  Маратон Варна (114)Призьорите бяха наградени от спортния министър Красен Кралев, министърът на туризма Николинка Ангелкова и кмета на Варна Иван Портних.

  Маратон Варна (101)Кметът връчи награда и на директора на Първа езикова гимназия, чийто отбор спечели общинските ученически игри, в които се включиха над 3500 души.

  Маратон Варна (120)

  “Маратонът на Варна е изключително важно събитие и скоро жителите на града ще осъзнаят значението на цялата верига, която стартираме за първи път в България. Имаме традициите на Софийския маратон, който запазихме толкова много години като една от емблемите на столицата. По същия начин сега ще се опитаме да създадем традиции във Варна и в Стара Загора”, заяви Красен Кралев.

  Маратон Варна (39)

  Кметът Иван Портних благодари на министър Кралев, Българската федерация по лека атлетика и на доброволците, участвали в организацията на маратона, заедно с община Варна. “Вярвам, че днес поставяме началото на една прекрасна традиция. Поредно значимо събитие в спортния календар на Варна. Вчера открихме Световната купа по спортна гимнастика, предстоят ни европейски и световни първенства, регатата „Tall Ships”, така че Варна се превръща в спортен център. Радващо е, че стартът на тази чудесна традиция съвпадна с началото на туристическия сезон. Убеден съм, че спортът, културата и туризмът съвместно ще допринесат Варна да се радва на още повече гости”, каза кметът.

  Маратон Варна (55)Той допълни, че през последните години са положени много усилия по отношение изграждането и реновирането на спортната база в града и изрази увереност, че Варна разполага с огромен потенциал за организиране на събития от най-висок ранг.

  Маратон Варна (106)Маратон Варна протече при огромен интерес, с богата съпътстваща програма. 272 състезатели се включиха в надпреварата на 8, 16 и 42 км. Осигурен бе рекорден награден фонд от 49 000 лв., както и много предметни награди.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *