• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Театърът и Операта получават повече пари (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Вежди Рашидов

  Драматичният театър “Стоян Бъчваров” и Държавната опера във Варна ще получават по-големи държавни субсидии. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, който разгледа обновената и модернизирана сграда на Театъра. Досега двете културни институции са получавали общо финансиране, като държавният стандарт за финансиране досега е бил за всеки един продаден билет институцията да получава по 4,50 лева. Сега средствата ще бъдат разделени, като Oперата ще получава по 6 лева от всеки продаден билет, а Театърът по 2,50 лв.

  “Така отстраняваме една голяма неправда”, коментира Рашидов, който уточни, че това разделение съществува само за варненските опера и театър. Министърът изрази надежда през следващата да бъде ремонтиран и филиала към Драматичния театър, за чието обновяване местната администрация изготви проект. Предвижда се той да бъде финансиран по програмата “Региони в растеж”. Има идея и за развитието на Дупката в центъра, заяви министърът, но не конкретизира с мотива че предстои “много тежък, окончателен разговор с собственикът на имота Георги Гергов”. “Надяваме се след него, заедно с кмета Иван Портних, да можем да внесем предложение за бъдещето на Дупката“, каза още министърът.

  Рашидов припомни, че Министерството на културата е първото ведомство, подписало договор за усвояване на европейски средства през новия програмен период. Става въпрос за проект на стойност 3,6 млн. лева, по който ще бъде ремонтирано Националното училище по изкуствата „Добри Христов”.

  ВИДЕО: След срещата между Вежди Рашидов и Иван Портних

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg