• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Богът на танца” Владимир Василиев оглави журито на Балетния конкурс
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Владимир Василев - балет

  Единственият носител на Голямата награда на Варна ще оглави звездното жури на Първия в света Международен балетен конкурс

  Тази година конкурсът ще бъде открит на 15 юли, а закриващата супергала ще бъде на 30 юли.

  Световната звезда на балета Владимир Василиев прие да бъде председател на журито на 27-ия Международен балетен конкурс Варна 2016. Огънят на Балетната олимпиада ще блесне по традиция в средата на юли на живописната сцена на Летния театър в българската морска столица – единствената открита сцена, на която се провежда голям международен танцов конкурс.

  Владимир Василиев от Русия е обявен от критиката и почитателите за Бог на танца. Той участва през 1964 г. в първото издание на Първия международен балетен конкурс в света – варненския, и е единственият артист, печелил Голямата награда на град Варна.

  vasiliev-archiv-1

  Василиев влиза в златната история на танца със своите несравними роли в балетите “Спартак”, “Лешникотрошачката”, “Каменното цвете”, “Конче-вихрогонче”, “Дон Кихот”, “Зорба Гъркът”. Заедно със своята партньорка и съпруга Екатерина Максимова създава поредица от дуети, превърнали се в образец за танцовите артисти.

  Един от тези дуети можете да видите тук:

  Владимир Василиев е балетен педагог, хореограф и режисьор, а също и талантлив художник живописец.

  “Варненският международен балетен конкурс за мен е като първата любов. Въпреки множеството съществуващи други конкурси в различни страни, за мен той е единствен и неповторим. Преди всичко, защото беше първият в света и жребият тогава ми отреди печелившия номер 13, и имах щастието да получа Гран при. И накрая, най-важното – именно на този конкурс намерих приятели, талантливи и неповторими, любовта на които ме съпровожда през целия ми живот”, казва Владимир Василиев.

  За 27-ото издание на Първия и най-престижен балетен конкурс в света организаторите от фондация “Международен балетен конкурс Варна” са събрали плеяда от най-изявени имена на световния танц – директори на големи трупи, педагози, лауреати от минали издания на конкурса, станали световни знаменитости. Кандидатите ще бъдат оценявани от светила отЯпония, Китай, Франция, САЩ, Русия, Куба, Турция. Уважаваните български балетни специалисти проф. Петър Луканов, доц. д-р Мария (Маша) Илиева и Сара-Нора Кръстева, също ще бъдат част от журито.

  Жури:

  Мария Илиева – репетитор в Софийска опера и балет. Доц. д-р Мария Илиева е лауреат на 12-тия МБК Варна – 1986 г. Тя се е изявявала като хореограф на множество детски спектакли, успешен балетен педагог и примабалерина в Софийска национална опера и балет. В периода 2001 г. – 2003 г. е художествен ръководител на Националния балет – София.

  Сара-Нора Кръстева – художествен ръководител на балета на Софийска опера и балет, прие да стане част от Журито на 27-я МБК Варна – 2016 г. Тя е удостоена с наградата „Кристална лира” и „Сребърен ритон” за изключителни заслуги за популяризиране на българската култура.

  Андрю Луис – артистичен директор на Royal Winnipeg Ballet Company, Канада

  Максимилиано Гуерра – артистичен директор на Teatro Colon. Гуерра е лауреат на 13-ия Балетен конкурс, Варна, 1988. Според международните експерти той е един от най-значимите съвременни танцьори заради своята изключителна техника и артистичното многообразие, което демонстрира и в класически, и в съвременни роли.

  Хироаки Имамура – артистичен директор на Ballet Chambre Ouest. Той е носител на наградата “Акико Тачибана”, “Баку Ишии” и “Grand Prix”. През 1996 той беше награден с почетното звание “Почетен служител на културата” на град Омута.

  Фен Йинг – директор и артистичен директор на Националния балет на Китай. Фен е вицепрезидент на Китайската танцова асоциация.

  Аурора Бош – лауреат на второто и третото издание на Международния балетен конкурс във Варна. Аурора е балетен преподавател с опит в класическия танц и директор на Кубинския национален балет. Тя е основател на Националното училище, специалност Методология, доктор по изкуствата и директор на Балетното училище в Хавана.

  Анхел Корела – артистичен директор на Pennsylvania Ballet

  Айсем Сунал – артистичен директор на Държавната опера и балет в Истанбул

  Елдар Алиев – главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър

  Ерик Ву-Ан – артистичен директор на Ballet Nice Méditerranée. Той е лауреат от 10-ия Международен балетен конкурс, Варна, 1980

  Пълният регламент на 27-ото издание можете да откриете на сайта на конкурса: varna-ibc.org . Актуална информация за конкурса търсете на страницата във Фейсбук.

  Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-ото издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg