• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Концерт събира трима виртуози на варненска сцена
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Филип Бернолд

  1 юни, 19:00 ч, зала 1, ФКЦ | Филип Бернолд, Адриан Йотикер и Марио Хосен – това е звездната комбинация от солисти-професори

  Филип Бернолд, Адриан Йотикер и Марио Хосен – това е звездната комбинация от солисти-професори, които ще чуем на сцената на Фестивалния и конгресен център във Варна на 1-ви юни. Тримата виртуози от световна величина ще свирят под съпровода на популярния в Европа оркестър „Камерата Орфика“. В програмата са включени знакови творби от Йохан Себастиян Бах, Волфганг Амадеус Моцарт и Феликс Менделсон-Бартолди.

  Filip
  Филип Бернолд

  „Флейтист номер едно в света” – така наричат Филип Бернолд, с който ще се срещнем в поредния концерт под знака на цикъла „Солисти-интерпретатори“. Чаровният французин е един от най-ярките представители на флейтовата школа. Концертира и като артист, и като диригент. Солира под диригентските палки на Мазел, Рампал, Гардинър, Менухин, Бишков, Нагано в най-престижните концертни зали в света. Към момента преподава и е Професор по флейта в Националната консерватория в Лион. В предстоящия концерт в негово изпълнение ще чуем Оркестрова сюита №2 от Йохан Себастиан Бах , където Филип Бернолд изявява флейтата като виртуозен концертиращ инструмент.

  В изпълнение на Менделсоновия „Двоен концерт” за цигулка, пиано и оркестър очаквайте да чуем интерпретация на блестящия пианист Адриан Йотикер заедно с любимия на публиката Марио Хосен. Йотикер е лауреат на много международни конкурси и на голямата награда на Международния конкурс ARD, Mюнхен. Концертните му изяви в Европа и Америка са резултат от съвместна работа със световни оркестри като Тонхале – Цюрих, Оркестъра на Баварското радио, Ирландския симфоничен оркестър. По настоящем Адриан Йотикер е професор в музикалната академия в Базел и концертиращ артист от световния подиум.

  И разбира се, най-харизматичният и очакван от слушателите цигулков виртуоз Марио Хосен отново ще ни зарадва със своето ярко присъствие. За него не е нужно да се разказва дълго, защото е добре познат на варненската публика –  солист с международна репутация, Професор Марио Хосен е свирил с едни от най-изтъкнатите оркестри у нас и в чужбинакато като Английския камерен оркестър, Брукнер оркестър, Кралската Филхармония, в зали като Карнеги Хол, Тонхале в Цюрих, Виктория хол в Женева. 24-те Капричи, 6-те концерта на Паганини и 10-те сонати на Бетовен в негово изпълнение са посрещнати възторжено от критиката и публиката. Преподавател е в НБУ София и в кралската академия “Рейна София”, Мадрид. При него след сериозна селекция като ученици в майсторските му класове се класират най-изявените таланти от цял свят.

  Като финал на концерта, подкрепен от фонд „Култура” към община Варна музикантите от оркестър  „Камерата Орфика” ще изпълнят едно от най-разпознаваемите произведения на Волфганг Амадеус Моцарт –  популярната симфония №40, една силна знакова творба за всички времена.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg