Министър Кралев: Спортът прави тялото здраво, ума бърз, калява характера и изгражда личността

ММС организира серия от събития по повод 17 май - Ден на българския спорт

Министерството на младежта и спорта организира серия от събития по повод 17 май – Ден на българския спорт. Именно на тази дата през 1894 година в София пристигат първите 10 учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на организираното спортно движение в страната ни след Освобождението.
В началото на деня министър Красен Кралев представи пред ученици от втори клас на 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“.
„Днес е по-специален ден, защото отдаваме внимание и уважение към всички спортисти, които са прославили страната ни. Знаете, че България има много олимпийски, световни и европейски шампиони, към които всяка година засвидетелстваме нашето уважение и признателност. Защото те са най-известните българи по света и чрез своите успехи и героизъм са се превърнали в любимци и вдъхновители за много младежи от всички континенти. Много е хубаво, че днес сте в този музей и дано историята, с която се запознаете, да мотивира всеки от Вас да си избере спорт, който да практикува. Защото спортът прави тялото здраво, а ума бърз“, обърна се към децата Красен Кралев.
След обиколката в Музея на спорта Магдалена Христова проведе открит урок по лека атлетика с децата от 12 СОУ „Цар Иван Асен II“.
По късно министърът на младежта и спорта проследи открита тренировка по футбол, проведена от играчите Божидар Чорбаджийски (ЦСКА),  Радослав Цонев (Левски) и Стефан Велков (Славия) с ученици от 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”.
„Поздравявам Ви за това, че спортувате и имате отношение към спорта. Не всеки от Вас, разбира се, ще стигне до професионалния спорт, но е радващо, че създавате навици и качества, които ще Ви помогнат да се реализирате в живота. Ще се научите и да печелите, и да губите, защото спортът, освен че е здраве, калява характера и изгражда личността“, каза Кралев на учениците и благодари на футболистите, че са се включили в инициативата.
Министърът изгледа и приятелски мач между двете телевизии, които ще предават Европейското първенство футбол във Франция – БНТ и НОВА ТВ, след което награди победителите във футболния турнир от спортния празник „Възраждане спортува“. Като част от инициативата по повод 17 май се проведоха състезания по футбол, баскетбол, волейбол, тенис на маса и петанк за ученици от 4,5,6 клас.
Министър Кралев получи поздравителен адрес по повод Деня на българския спорт от командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.
Заместник-министър Асен Марков пък присъства на открит урок на световния шампион по бокс Детелин Далаклиев с деца от 67-мо ОУ „Васил Друмев“, тренировка по волейбол на Антонина Зетова, Евгени Иванов и Найден Найденов с представителните отбори на Испанската езикова гимназия „Мигел де Сервантес“ и открит урок по баскетбол в Първа английска езикова гимназия, проведен от Константин Папазов. Марков, заедно с прекратилия наскоро кариерата си волейболист Владимир Николов, участва и в церемонията за връчване на стипендии на ученици за високи постижения в областта на спорта, организирана от Столична община и кмета на София Йорданка Фандъкова.
В 18 часа в зала „Универсиада“ стартира концерт и спортен спектакъл, посветени на Деня на българския спорт и 120 години Българско гимнастическо дружество „Юнак“.