Продадоха отговорите за матурата

80 лева струва да си купиш отговорите

52 хиляди дванайсетокласници и 59 хиляди седмокласници се явяват днес на изпит по български език и литература. Абитуриентите - на матура, а седмокласниците - на външно оценяване, съчетано с вход за профилираните и професионалните гимназии.

"Разрушената хармония" в повестта "Гераците" на Елин Пелин- това е темата, по която пишат зрелостниците. Учениците от 7-ми клас решават 2 вариант от трите възможни на теста. За пета поредна година изпитът е "две в едно", а за шеста тестът за матурата на зрелостниците се генерира в 5:25 часа сутринта.

Екип на БНТ успя да купи отговори за матурата. Продавачите на отговори са станали доста изобретателни. Колеги от държавната медия първо се свързали с тях в интернет. Продавачите доста добре са се рекламирали във Фейсбук. След като са отговорили на офертата на журналистите, са дали и телефон за връзка. На телефона е разговарял мъж, който предложил и конкретна оферта - 80 лв. за да получат отговорите, като първоначално се плаща 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. се дават малко по-късно- след като се получат отговорите, матурата се реши и се сравни с отговорите на министерството, които ще бъдат ясни днес в 15 часа.

Плащането за маурите станало чрез куриерска фирма, тъй като човекът отказал лична среща от съображения за сигурност да не бъде разкрит. В 9:30 ч. му е изпратен подканващ СМС, че все още не е пратил отговорите. Веднага отговаря, че матурите се решават. В 10:32 ч. матурата вече е била решена, а отговорите са изпратени на СМС.

Екипът на БНТ работи съвместно с МВР и прокуратурата, за да стане ясно дали действително има пробив в системата. Седмокласниците тази година пишат върху откъс от произведение на Михаил Вешим.