Стоичков обявен за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО"

Призът му бе връчен от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Христо Стоичков бе обявен за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония в столичен хотел. Призът му бе връчен лично от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Христо, скъпи Ицо, позволявам си да се обърна към теб на ти и да кажа, че ти си един от най-успелите български спортисти на всички времена. Бих казала един от най-успелите българи. Едва ли ще кажа нещо оригинално, но ние всички българи се гордеем с теб. Това е израз на уважение пред твоя талант, израз на моята гордост, че има такъв българин. Израз на благодарност за всички тези чудесни емоции, които преживяхме заедно с теб на терена", каза за начало Ирина Бокова, която връчи задачи на Камата, които трябва да изпълнява като шампион на спорта. "Едно е да тичаш след топката на терена, друго е да възпитаваш децата", добави Бокова.

"Благодаря ви. Мен не ме е страх от това, което ще получа като задачи. Много добре ме познаваш. Горд съм с това, което правиш за мен, света и България. Искам да ти благодаря, защото видях със собствените си очи за това, което представлява госпожа Бокова на последната сесия на ЮНЕСКО в Ню Йорк", започна Стоичков.

Шампионската листа на ЮНЕСКО включва изтъкнати личности в спорта, каквито са Пеле, олимпийските шампиони Давид Дуийе (джудо) и Сергей Бубка (овчарско скок), великия хокеист Вячеслав Фетисов, световните шампиони по професионален бокс в тежка категория Виталий и Владимир Кличко, тенисистката Жустин Енен, седемкратния световен първенец във Формула 1 Михаел Шумахер и други.

„Шампионите на спорта на ЮНЕСКО“ са посланици на добра воля,  които популяризират посланията на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура и подпомагат стремежа й да осигури по-добро бъдеще за младите хора и да утвърди ценностите, които физическото образование и спортът възпитават у младото поколение.