Тайната на дълголетието от най-възрастният човек в света

Тя е на 116 години и е новият рекордьор, ето тайната на нейния живот

Най-възрастният човек в света, италианката Ема Морано, се развела със съпруга си преди 77 години и е сигурна, че благодарение на това е доживяла до 116 годишна възраст. Е, благодарение и на две сурови кокоши яйца, които тя пие ежедневно.

Въпреки напредналата си възраст, тя все още живее отделно от семейството си и не е в старчески дом. Столетницата обитава собствен двустаен апартамент с изглед към езерото във Вербания и се справя сама без външна помощ. Освен това тя готви сама, тъй като  всеки ден й гостува някой от голямото й семейство.

"Всеки ден ям три яйца - две сурови и едно варено" - цитира Ема изданието The Local, отбелязвайки, че тя започнала да яде яйца не е толкова отдавна – след като на 90 години е била диагностицирана с анемия.

В допълнение, тя се разделила със съпруга си през 1939 г., в което вижда и залог за своето дълголетие.

Жената е родена 29 ноември 1899 г. и е най-новият сертифициран жив човек, роден през XIX век. До 1954 г. тя е работила във фабрика за производство на юта, след това работила в кухнята на училищен пансион и след 20 години се пенсионирала.

По случай 116 си рожден ден баба Емма получи от Франциск благословия, той й изпрати "Testimonium Pilgrim", което е плакет, изобразяващ светците Петър и Павел открит в архивите на Ватиканската апостолическа библиотека.

Дори и президентът на Републиката Серджо Матарела е пожелал да почетте най-дълго живеещата жена в света: "Искам да ви поздравя за изключителното постижение, което не е постигано преди от италиански гражданин, 116 години живот. На този щастлив повод искам да изразя от името на всички италианци, най-добри пожелания и Ви изпращам моите най-любезни поздравления."