Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
“Варненско лято” със сателитни прожекции от Метрополитън опера
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

варненско лято

Театралният фестивал и музикалният прокарват мост помежду си

Внушителен брой от 35 заглавия включва програмата на 24-тото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. Фестивалът си поставя за цел да припомни защо се нуждаем от театър, а мотото му тази година е „Проекции на човешкото”.

Фестивалната програма почти изцяло е съставена от спектакли, които проектират нови сценични образи върху истории от различни епохи – от самото начало на европейската литература с Омир, през Шекспир, Ибсен, Метерлинк, Кафка, Дюрас до получили признание автори от по-нови времена като Станислав Стратиев, Валери Петров, Нино Харатишвили и др.

Българската селекция откроява 10 спектакъла от актуалния афиш на театрите в страната. Международната селекция включва продукции от Канада, Испания, Чехия, Словения, Италия, представящи както емблематични артисти на световната сцена, така и нови, но получили вече своето признание имена.

Програмата шоукейс продължава да показва пред международните гости и широката фестивална публика новите лица и форми в българския театър, а в паралелна програма са подбрани атрактивни заглавия по специални поводи.

Две от последните и дългоочаквани премиери на сезона ще поставят началото и края на форума. Той се открива на 1 юни с новата постановка на Народния театър под режисурата на Мариус Куркински „Синята птица” – приказна феерия от френския символист Морис Метерлинк. В спектакъла участват както звезди на Народния театър като Рени Врангова, Валентин Ганев, Биляна Петринска, така и млади и обещаващи актьори от най-новото поколение.

Финалният акорд ще бъде сложен на 11 юни от изтънчения спектакъл „Корабът „Нощ” (режисьор Стилиян Петров), продукция на новооткрития театър Азарян в НДК. В спектакъла за пръв път заедно на сцена излизат четири забележителни актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева, и се потапят в творчеството на една от най-енигматичните и оригинални писателки в съвременната френска литература – Маргьорит Дюрас.

Между първия и последния ден на фестивала неговата публика ще има възможността да премине през различни версии на театралното преживяване и форма – от уличен театър, през отличени театрални и танцови постановки, до сателитни екранни прожекции на хитови оперни и театрални продукции от Ню Йорк и Лондон.

За първи път Международният театрален фестивал и Международният музикален фестивал „Варненско лято” прокарват мост помежду си с два съвместни проекта. Това са представянето на театралния концерт „Духът на една дива” с режисьор Марий Росен и участието на сопраното Ина Кънчева, актрисата Елена Атанасова и под акомпанимента на големия пианист Людмил Ангелов. Продукцията е посветена на Полин Виардо – непозната за мнозина, но особено почитана от посветените на музиката певица и композитор от 19 в.

Другата инициатива на двата фестивала е стартирането на сателитни прожекции във Варна на най-добрите постановки от афиша на Метрополитън опера в Ню Йорк. Варненската публика ще може да види звездите на една от водещите световни оперни сцени първо на 13 юни в прожекция на „Отело” от Джузепе Верди с участието на неотразимата Соня Йончева, а на 6 септември ще бъде излъчена магнетичната постановка „Мадам Бътерфлай” на филмовия режисьор и носител на „Оскар” Антъни Мингела („Английският пациент”). Прожекциите на Метрополитън опера от Ню Йорк ще бъдат във Фестивалния и конгресен център.

Българската селекция в тазгодишния фестивал включва десет заглавия от изминаващия театрален сезон. Тази година тя е съставена от членовете на настоятелството на фондацията „VIA FEST – Международен театрален фестивал „Варненско лято“, организатор на фестивала – актрисата Цветана Манева и театроведите Николай Йорданов и Асен Терзиев. Селекционираните спектакли представят различни видове реализация на театрално представление, в което се открояват ярки качества и през които може да се измери пулсът на театъра в България днес. Това са:

 1. СИНЯТА ПТИЦА от Морис Метерлинк, реж. Мариус Куркински
  Народен театър „Иван Вазов“
 2. ЛИВ ЩАЙН от Нино Харатишвили реж. Крис Шарков
  Малък градски театър „Зад канала“ / Фондация „Аполония“
 3. ОТТУКА ЗАПОЧВА БЪЛГАРИЯ авторски вербатим спектакъл
  режисура и композиция Неда Соколовска
  Драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен
 4. ДАКОТА
  от Жорди Галсеран реж. Владимир Пенев
  „THREE BEARS ENTERTAINMENT“ Ltd / Сатиричен театър „Алеко Константинов“
 5. РЕЙС
  от Станислав Стратиев реж. Здравко Митков
  Сатиричен театър „Алеко Константинов“
 6. СЕСТРИ ПАЛАВЕЕВИ
  драматизация Алек Попов и Деляна Манева реж. Елена Панайотова
  Драматичен театър – Пловдив
 7. ЖЕНАТА ОТ МОРЕТО
  от Хенрик Ибсен реж. Василена Попилиева
  Театър „Българска армия“
 8. НОЩТА НА 16-ТИ ЯНУАРИ
  от Айн Ранд реж. Пламен Марков
  Театър „София“
 9. КАВКАЗКИЯТ ТЕБЕШИРЕН КРЪГ
  от Бертолт Брехт реж. Маргарита Младенова
  Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна
 10. САРАБАНДА
  от Ингмар Бергман реж. Иван Урумов
  Театър 199

Вижте пълната програма »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *