• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Румънците – златната кокошка на родния туризъм
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Съседите харчат по магазини и кръчми, идват и извън сезона

  Повече поляци и германци се очакват това лято по родното море. Най-много пари по заведения и магазини обаче харчат румънците, признават от бранша. Част от хотелиерите казват, че очакват нормален сезон с 5-7% ръст на летовници.

  Хотелиерите обясняват, че има ръст на записванията за сезона, особено от централно и западноевропейските пазари. Хотелите ще са пълни, но само ръстът на записванията не прави успешен сезон. Наистина записванията са добри, но едва за два месеца, пише “Стандарт”.

  Този период не е достатъчен, за да гарантира връщане на инвестициите и печалба за нови вложения, категорични са от сектора. В същото време туристите, които пристигат у нас, от година на година харчат все по-малко извън предварително платения пакет на нощувки и хранене. Докато преди години руснаците бяха основните купувачи на кожи, дрехи и услуги, през последните години тези харчове намаляха. Заради обезценяването на рублата руснаците ограничават допълнителните си разходи по време на ваканцията до минимум. Единственото, за което са склонни да дават пари, са екскурзии и културни турове, обясниха от сектора.

  Ако продължава така, ще се принудим да затворим магазините си, категорични са продавачи в курортите по морето. Подобна е картината и при самите почивки на руснаците. Според статистиката на летищата има ръст на полетите в сравнение с предходния сезон. В края на годината записванията за чартъри бяха с 30-40% ръст в сравнение с лято 2015 г. През този месец обаче част от планираните полети са отказани.

  Така ръст на пътуванията със самолет от Русия към България отново ще има, но той ще е значително по-малък от очаквания. Наистина има бум на евтините чартъри към Варна и Бургас, за които билетите струват от порядъка на 50-100 евро, обясниха туроператори. Но не всички хора в тях са туристи. Тенденция през последните години е руските собственици на имоти у нас да идват на почивка в тях за част от сезона, а през останалите летни седмици в същите домове да почиват техни приятели. Или дори да го наемат непознати. Така реално ръстът на чартърните полети от Русия не означава повече хора в хотелите, обясниха от бранша.

  И докато руснаците пестят от допълнителни разходи по време на ваканцията си, съседите ни от Румъния харчат като за последно за хапване и пиене. Само на тях разчитаме, твърдят продавачи в магазини и сервитьорите. Те също идват по системата ол инклузив, но през уикенда има и самостоятелни туристи. Именно на тях се крепи в момента бизнесът, обясниха търговци. В същото време обаче пък от съседите са недоволни туроператорите, защото румънците рядко ползват допълнителни услуги и записват екскурзии.

  Сред основните туристи през това лято отново ще са и българите. Макар че не всички са избрали да прекарат лятната си отпуска на родното море, може да се разчита на уикендови пътувания от страна на сънародниците ни. До края на лятото 180 000 българи ще изберат за кратък отдих родното море или планина, прогнозира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

  1 коментар

  1. Ранфел

   Климатът тук е по-хубав, затова идват. Няма лошо. И ние им ходим на гости. Нали затова сме съседи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg