• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  #варнааларма

  всичко, което ви вълнува /
  възмущава / вдъхновява

  споделете

  Facebook.com/Varnautre.bg
  info@varnautre.bg
  дежурни телефони:
  052 82 98 89 | 088 266 13 35


  Още по темата
  “Пост Апокалиптична България” донесе престижна награда на варненски дизайнер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  fashion-6Победителят на 9-то издание на националния конкурс за млади дизайнери Моден ВЪЗХОД 2016 (Fashion Rise) Ирена Иванова от Варна, представи България на международна сцена в Сърбия, научи Varnautre.bg. Ирена участва в сръбската Седмица на модата с 10 модни илюстрации на тема “Пост Апокалиптична България” и един готов модел от уникалната етно колекция, с което се класира в ТОП-10 на Балканите в конкурса за Европейски моден талант, организиран от Националната камара за мода на Сърбия в партньорство с Европейски моден съвет и Националната камара за мода на България.

  fashion-2

  Илюстрациите на Ирена представят един паралелен свят, малко след освобождението ни от турско робство, в който йерархията е демонстрирана много видно с дрехите.

  “Формирали са се групи, обособени от различни социални и жизнени фактори, с видни представители. Илюстрираните дрехи се обличат, когато се посещава Града. Така се характеризира статуквото на посетителите. Градът е място благоприятно за живеене, където е съсредоточен елита на останалите живи хора. Там има събрани ресурси за оцеляване и се пази строго. Материлите са: вълна, памук, кожа, метал, дърво и остатъчни материали от останки на всичко. Събирани след катарзиса и преправяни при необходимост. Кройките са заимствани от българските традиционни носии някои в по – олекотен вариант, други се наслагват. Скъсява се дължината на сукман, престилка, ръкав, добавят се елементи, преправят се, сменят си функцията. Всичко това е цел спомагане за оцеляването”, разказва Ирена концепцията за моделите си.

  Вижте снимки от Сърбия, както и три от илюстрациите

  Сред фентъзи персонажите на Ирена са: Воинът – бие се за оцеляване, няма господар, Воин пазител – главният пазител на новия свят, който пази за реда и дисциплината, Търсач – екипиран да излиза отвъд границите на новия свят, където търси останки от стария свят, Преследвач hunter – осигурява храна за целия народ на Града, оцелелите животни са мутирали и някои са много опасни, Вестител – вестителя обикаля групите и информира, Животновъд – това е укротител на новия вид мутирали животни, с цел опитомявне и развъждане, Водоносец – в новия свят има извънредни суши, Ронини – група, в която хората отхвърлят новия свят – аутсайдери, които се прехранват с каквото намерят, крадат дори. Ронините не искат да се подчинят на новите закони и правила, наложени от съвета на Града. Горски пазител – малкото останали дървета се пазят изключително строго. Горските пазители са много малка група, но и една от най-опасните, защитава горите, контролира озеленяването и използването на дърветата.

  Ирена Иванова е стилист с дългогодишен опит в стайлинга и дизайна. Завършила е “Моден дизайн” и притежава магистърса степен по “Моден стайлинг” от ВСУ “Черноризец Храбър”. Работи в сферата на рекламата и модата, като предлага цялостни решения и концепции на своите клиенти. Ирена има редица съвместни проекти с известни фотографи, сред които се отличава името на Любомир Сергеев – носител на наградата Виктория, която е еквивалент на Оскар в областта на рекламната фотография. Ирена споделя, че обича арт проектите и водещ мотив в нейната работа са прецизността и изпипването на проектите до последния детайл. Част от своето време посвещава на един от най-новите си проекти – магазин за сценични костюми в центъра на Варна, а от пролетта на 2016 г. става член на Академичния съвет на Националната модна академия на България във Варна като ръководител на Моден департамент и преподавател в школите по моден дизайн и модна стилистика.

  Ирена Иванова спечели конкурса безапелационно, съобщават от Националната модна камара. Тя получава почетен диплом, сертификат за най-добър идеен проект по скица, правото да представи България чрез National Fashion Chamber of Bulgaria на м/ународния конкурс за млади дизайнери в Сърбия, Април 2016, на European Fashion Rise в Пловдив през октомври 2016 и още 9 000 евро Награден фонд за спонсориране на 9-годишни нейни участия за представяне на нейни авторски колекции в модни дефилета 2 пъти годишно в националната Fashion Week Bulgaria 2017-2025, ведно с участия в шоу-рум за търговско договаряне на колекциите й, изложби и фотосесии.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg