• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ставате рано? Не се чудете, че не ви спори
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Сутрешното недоспиване не може да се компенсира със следобедна дрямка

  Липса на концентрация, загуба на работна памет, раздразнителност, забавяне на времето за реакция. Това са само част от сериозните последици от недоспиването.

  “Сънят е неотменима част от бодърстването. Той обхваща всички живи същества и една от неговите основни причини е циркадността, т.е обикалянето на Земята и съответно тъмата и светлината. Под влияние на тъмното време се отделя мелатонин, който предизвиква заспиването”, обясни психофизиологът проф. Божидар Димитров в предаването “Сутрешен блок” на Bulgaria ON AIR.

  Психофизиологът проф. Божидар Димитров в предаването "Сутрешен блок" на Bulgaria ON AIR.
  Психофизиологът проф. Божидар Димитров в предаването “Сутрешен блок” на Bulgaria ON AIR.

  “При безсъние един мелатонин помага. При остри житейски ситуации е възможно да се вземат определени лекарства, но не повече от 2-3 седмици. Дългото им приемане води до пристрастяване и странични ефекти.”, обясни той в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

  Проф. Димитров посочи, че едно от най-характерните разстройства е проблемът с нарушеното дишане.

  “Всеки трябва да спи по 8 часа на ден, като възрастните трябва да вземат това количество на два пъти, тоест да спят и през деня”, категоричен е Димитров. “Хубаво е човек към 23:00 часа вече да спи.”

  “Доказано е, че сутрешното недоспиване не може да се компенсира със следобеден сън”, каза още Димитров. “Максимално сънливи са хората между 14:00 и 16:00, неслучайно тогава стават най-много катастрофи”, допълни той.

  Професорът казва, че сънят има пет цикъла. REM-сънят е най-дълбок и той е около 2 до 5 часа след полунощ. Ако REM-сънят бъде прекъснат човек ще се чувства неудобно и некомфортно, затова е хубаво всеки да си направи такъв режим, в който да се буди сам.

  Ако искаме спокоен сън, проф. Божидар Димитров съветва да извадим от стаята, в която спим всички електронни устройства.

  “Телевизор и компютър в никакъв случай не трябва да има”, посочи той и съобщи, че е доказано, че човечеството спи с един час по-малко от преди един век заради електронните устройства. “Стаята трябва да бъде добре затъмнен, звукоизолирана. Леглото да се ползва само за сън и за секс”, заключи проф. Божидар Димитров.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg