• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ДПС заклейми ментето и се извини в Медовец
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Курбан в Медовец (1)

  Предсрочни парламентарни избори след президентските поиска новият лидер Мустафа Карадайъ

  За първи път от началото на възпоменанията за Майските събития от 1989 г. в село Медовец ДПС пристига тук с цялата си ръководна мощ. Новоизбраният председател Мустафа Карадайъ беше придружен от всичките си заместници, цялото ръководство на парламентарната група, евродепутатите и народни представители от цялата страна.

  Необичайно многолюдно е и на площада в центъра на дългополското село. Необичайно – за последните няколко години, когато местното население масово замина на гурбет. Но ако масовите митинги от края на деветдесетте изпълваха центъра на селото с възрастни жени с еднакви сини престилки, то сега публиката, скандираща ДПС, се състоеше предимно от гастрольори, докарани с над 15 автобуса от селата около Варна, а според заместник-председателя на ДПС и кмет на Кърджали Хасан Азис – от Родопите и долината на Арда. Най-голяма беше групата с ромски избиратели от Игнатиево. Кой е осигурил присъствието на митинга, стана ясно от бурните аплодисменти, с които гастрольорите посрещаха всяко споменаване на името на областния лидер на ДПС във Варна Сали Табаков.

  Курбан в Медовец (23)

  Преди политическата част на събитието официалните гости и жители на селото отидоха до паметната плоча на загиналите на 27 май 1989 г. Назиде и Шакир. Пред тях беше заколен курбанът и всички почетоха паметтта им с молитва. “Ще дойде време, когато жертвите от Медовец, Пристое, Смолян, Кърджали…, ще бъдат обявени за национални герои”, каза по-късно Хасан Азис.

  Курбан в Медовец (12)

  Възпоменателният митинг прилича все повече на предизборен, като основните теми на изказванията бяха предсрочни парламентарни избори и заклеймяване на ДОСТ и тригодишното управление на Местан в ДПС.

  Варненският депутат Ерджан Себайтин се извини на избирателите за управлението на партията през последните три години. “Виждате как днес тук се изказаха няколко човека, а миналата година – само един. След като говори, той се обърна към нас и каза…” Тук депутатът продължи на турски и на финала лакочнично предведе: “Извиних се на избирателите за това, което беше през последните три години.”

  Най-яростната атака на ДОСТ изненадващо беше поверена на областния лидер Сали Табаков: “Докато го има ДПС, вашите права и свободи, вашите имена и език ще бъдат защитени. Едно менте, колкото и да се тунингова, си остава менте. ДПС е марка и не подлежи на копиране. Нашата кръвна група е ДПС и това е кръв, която изхвърля туморните образувания.”

  “Предателите да свикват, че ние няма да позволим разделянето на ДПС. Ние докарахме демокрацията, ние съборихме Берлинската стена в България, ние дадохме началото на демократичните процеси в тази страна”, заяви след него Ерджан Себайтин. Той поясни, че знакът от днешния митинг е, че ДПС е в неизменно единство със своя избирател и може да бъде зависимо само от своите членове и симпатизанти. “ДПС не може да бъде командвано отвън и друга партия”, заяви народният представител.

  ДПС-Медовец-3-Йордан-ЦоневПръв за предсрочни избори на митинга заговори заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Данчо Цонев. “ДОСТ е гарант за правата и свободите на българските граждани. Как ви звучи това? Пълен фалш”, започна той. Депутатът обясни, че без ДПС няма стабилно управление в страната и не може да бъде постигната нито една национална цел на България. Той заяви, че движението няма да подкрепя управляваща сега коалиция, тъй като тя не гарантира правата и свободите на българите и отнема правото на глас на тези, които са били принудени за 24 часа, натоварили на каруци цялата си покъщнина, да напуснат страната.” Йордан Цонев обеща на избирателите в ДПС, че ще ги върне в управлението на страната и то в следващите няколко месеца.

  Курбан в Медовец (29)Новият лидер на пртията Мустафа Карадайъ говори последен на днешния митинг и поднесе кулминацията на събитието – поздрави от почетния председател Ахмед Доган. “Нито достове, нито душмани могат да ни разделят от общия път. Сегашните управляващи показаха как се газят правата и свободите, гарантирани от конституцията. Тези, които Съветът на Европа нарича фашисти, пак ни пращат да сме си ходили – в Анадола или където си искаме. Нека те да си ходят и да излизат от Народнто събрание”, каза лидерът на ДСП. Той беше категоричен, че за да защити правото на работа и хляб на българите, ДПС трябва да влезе в управлението на държавата веднага след президентските избори.

  Вижте фоторепортаж и видео от събора »

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg