• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Седем неща в дома, които ни разболяват с рак
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Оказва се, че канцерогенните вещества са навсякъде около нас

  Експертите побързаха да посочат някои опасни предмети, които се намират във всеки дом.

  Пастата за зъби и водата за изплакване на устата. На практика във всяка паста за зъби се съдържат фторид и триклозан – токсични вещества, които постепенно се натрупват в човешкия организъм. Опасност крият и оцветителите. Ето защо трябва бързо да замените зъбната паста и водата за изплакване с органични продукти или да изберете средства с най-малко съдържание на оцветители.

  Почистващите препарати и освежителите. И едните, и другите съдържат в състава си летящи канцерогени, които се наслагват по дихателните пътища и могат да предизвикат онкологични заболявания. От освежителя за въздуха можем напълно да се откажем и да го заменим с любими етерични масла. Почистващите средства трябва значително да намалим, а по време на почистването на дома да използваме индивидуална защита и добре да проветряваме помещенията.

  Съдовете с тефлоново покритие. Обикновено не бързаме да изхвърлим употребявания тиган (само по себе си тефлоновото покритие не е опасно ). Обаче, щом върху него се появи и най-малката драскотина, в храната започват да се отделят опасни вещества и това прави съда абсолютно неизползваем.

  Декоративните свещи. Всички обичаме красотата и уюта, които те внасят в дома. Оказва се, обаче, че за да получат необходимата твърдост, в състава на свещите се прибавя олово. Това е много опасен продукт, който предизвиква изоставане в развитието на децата, хормонални нарушения и много други проблеми. Натрупвайки се в организма в определено количество, оловото започва да провокира развитието на онкологични заболявания. Затова е по-добре свещите да се изработват ръчно – няма да са толкова устойчиви, но ще бъдат безопасни.

  Непочистените обувки. Обикновено по земята се натрупват токсични вещества и ние ги отнасяме вкъщи, замърсявайки атмосферата в помещенията. Ето защо е необходимо да следим за чистотата на обувките, особено когато ги прибираме в шкафа до следващия сезон.

  Пластмасата. Тя е навсякъде около нас – пластмасови завеси в банята, бутилки за вода, кутии за съхраняване на продукти. В пластмасата се съдържат бисфенол А и фталат, които са токсични за човешкия организъм. Когато се нагряват завесите за душа или храната в пластмасовия съд, тези вещества започват да се отделят в голямо количество, отравяйки нашия организъм. А бутилката за пиене най-добре е да се замени със стъклен съд.

  Замърсената вода. За съжаление, водопроводите в много градове са твърде стари и затова от крановете ни понякога тече ужасна вода, независимо от това, че тя преминава многоразово филтриране. Тази вода може да се използва преварена, но по-добре е да се постави филтър. Така ще се отстранят хлорът, съединенията от тежки метали и други опасни компоненти. Филтърът за вода от душа би предотвратил попадането на вредни вещества върху кожата.

  И така, отстранявайки поне тези седем вещи в дома си, ние можем да намалим опасността от онкологични заболявания.

  Информацията е подготвена от Израелския онкологичен център

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg