• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Спират строежа в Кранево заради летния сезон
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обектът е законен, заявиха от ДНСК след проверка

  Строежът на плажа в село Кранево е законен. Той обаче се изпълнява в нарушение на забраната за строителство след 15 май по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и подлежи на спиране от кмета на община Балчик. Това обявиха от Дирекцията за национален строителен контрол, която е извършила проверка след медийните репортажи.

  Строеж „Курортни вили – 8 броя и басейн” се изпълнява в урегулиран поземлен имот в регулацията на село Кранево, отреден за курортни дейности с подробен устройствен план, одобрен с решение на общинския съвет на Балчик през 2011 г. Имотът не засяга плажа, не включва дюни, не попада в зона “А” по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и не попада в защитена зона “Балтата”, посочват от ДНСК.

  С влезлия в сила застроителен план е предвидено средно застрояване с височина до 12 м и коефициент на интензивност 1,5. С одобрения от главния архитект на община Балчик инвестиционен проект е предвидено ниско застрояване с височина 6,30 м и коефициент на интензивност 0,45 – много по-ниски показатели от допустимите.

  През месец март е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Балчик, което не е обжалвано и е влязло в сила. Строежът е пета категория по смисъла на ЗУТ и подлежи на контрол от кмета на община Балчик. Тъй като строителството се изпълнява въз основа и в съответствие с действащ подробен устройствен план и в съответствие с влезли в сила строителни книжа, той не се квалифицира като незаконен по смисъла на ЗУТ.

  При извършен оглед на строителната площадка е установено, че част от вилните сгради са изпълнени до първи етаж (груб строеж) и една е изпълнена до втори етаж (груб строеж.). Изпълнява се армировка на една от сградите. Не е установено полагане на бетон, както и наличие на механизация (бетон помпа).

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg