• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Не помните рождения ден на тъщата? Може и да хъркате
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Програма срещу сънната апнея започва в МБАЛ “Св. Анна”

  Страдате от главоболие сутрин, непрекъснато сте уморен, имате проблеми с паметта? Това са само някои то симптомите на сънната апнея, която може да ви докара сриозни метаболитни и сърдечносъдови заболявания. Ако хъркането ви е придружено с депресия, липса на концентрация, безсъние, често ставане до тоалетната нощем, импотентност, то се налага да потърсите лекар, не само защото половинката ви се оплаква, че й пречите да спи.

  Д-р Гален Шиваров (в средата) обясни как ще работи новата програма за профилактика на сънната апнея.
  Д-р Гален Шиваров (в средата) обясни как ще работи новата програма за профилактика на сънната апнея.

  Със заболяването сънна апнея най-често се занимават невролози и пулмолози, но най-сериозна помощ могат да окажат УНГ специалистите, които да установят анатомичните причини за заболяването и да ги отстранят. Именно това е целта на програмата за профилактика на сънната апнея на Отделение УНГ на МБАЛ “Св. Анна”, финансирана с 20 000 лева от Община Варна.

  Чрез нея 400 жители на града и селата на територията на общината ще имат възможност да се прегледат профилактично.

  „Отделението разполага с функционален кабинет и специфична апаратура за диагностика на обструктиваната сънна апнея, която няма аналог в страната и позволява много точно да се прецизират анатомичните причини за заболяването, както и да бъдат приложени необходимите оперативни интервенции за корекция на проблема „сънна апнея“, обясни изпълнителният директор на болницата д-р Гален Шиваров.

  Програмата осигурява безплатни профилактични прегледи и изследвания. Чрез ултразвук ще бъдат изследвани нос и носно дишане, фарингс и ларингс, обясни д-р Шиваров. При нужда ще бъдат извършени оперативни процедури, за които има клинични пътеки, финансирани от НЗОК. Болницата е една от първите в Източна Европа, която още от 2008-а година прилага радиохирургия за отстраняване на проблеми с дишането и хъркането.

  Засега няма статистическа информация колко са страдащите от сънна апнея във Варна или България. Нито дали тя засяга предимно мъже или жени. Започващата програма на МБАЛ “Св. Анна” и Община Варна ще даде отговор и на въпроса на каква възраст започваме да хъркаме, а също и дали професията има общо с възникването на този проблем.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg