• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Медицинските пунктове по плажовете заработват от 1 юни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  ©Varnautre.bg/архив
  ©Varnautre.bg/архив

  Медицинските пунктове по варненските плажове вече са открити. Съгласно договорите с концесионерите, медицинските екипи ще работят от 1 юни до 30 септември, без прекъсване всеки ден от 8 до 18 часа, съобщи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I, което отговаря за медицинското обслужване на плажовете в общината. Подготовката започна преди месец, когато се сформира екипът и оборудваха пунктовете и линейките с консумативи, апаратура и медикаменти.

  Медицински пунктове са разкрити общо на 27 места, като се обхващат и всички плажове в курорта Златни пясъци. Трите реанимобила с екипи от лекар-реаниматор, медицинска сестра и шофьор започнаха да обикалят плажовете на Златни пясъци и на Св. Св. Константин и Елена от 15 май,  а варненските – от 20 май.

  Медицинските пунктове бяха ремонтирани основно от концесионерите, като на места се изградиха нови. Екипите, които се състоят от общо 58  души, са вече постоянни, главно от специалисти от варненските здравни заведения. Всички са преминали обучителни курсове, организирани от лечебното заведение, и са получили сертификати за професионално поведение при спешни ситуации и водни инциденти, каза д-р  Иванов.

  Той добави,че всички пунктовете са оборудвани съгласно изискванията на Наредбата за водно-спасителната дейност, като оборудването и лечението е за сметка на здравното заведение. На екипите са раздадени и мобилни телефони, за да поддържат постоянна връзка помежду си.

  Важно е да се знае, че оказваната медицинска помощ е напълно безплатна за пострадалите на плажа. Освен това екипите работят в много добра колаборация със спасителите от БЧК, както и с колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ.

  Благодарение на съвместните усилия през миналия сезон са спасени десетки човешки живота и не са допуснати инциденти с летален край на охраняемите плажове в работно време.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg