• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 52%
  Вятър: 6m/s NE
  Морска администрация пак търси кораб за нефтени разливи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Бон Марин
  Влекачът “Enterprise”. Снимка: Бон Марин

  15 плавателни съда са ангажирани за европейското крайбрежие

  Търг за доставка на кораб за борба с нефтените разливи в Черно море предстои да обявят Изпълнителна агенция „Морска администрация” и Европейската агенция за морска безопасност (ЕМСА). Предвижда се със собственика на одобрения плавателен съд да бъде сключен петгодишен договор, като за предоставянето на услугата е осигурено финансиране от 2,8 милиона евро, съобщи във Варна Васил Василев от ЕМСА. За дейността е необходим танкер с голям капацитет.

  През последните пет години за целта е бил ангажиран кораб на компанията „Бон Марин”, договорът с която изтича в края на тази година. „Enterprise” е бил специално оборудван за борба с нефтените разливи, като сега оборудването, което се явява собственост на ЕМСА, ще бъде предоставено на новия танкер. През изминалия период в района на Черно море не е имало нефтени разливи. В изпълнение на сключения договор „Enterprise” е правил редовни тренировки, обясни за сега действащия договор Василев.

  На практика това ще бъде втори кораб за района на Черно море. В момента един е позициониран в Констанца. За борба с нефтените разливи за европейското крайбрежие са ангажирани общо 15 кораба.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg