• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Държавата се захвана с Болата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Bolata
  Снимка: Varnautre.bg / Архив 2015

   

  Екоминистерството забрани достъпа на коли до плажа-резерват

  Втори ден багери на софийска фирма разрушават старите сгради в местността Болата край Българево. Това съобщи кметът на селото Георги Георгиев пред общинските съветници на Каварна в края на днешното заседание. Дейностите се извършвали след заповед на МОСВ, според която се забранява достъпът на всякакъв вид моторни превозни средства до плажа в местността Болата.

  Кметът обясни, че не е възможно да се построи паркинг горе в равнината, защото и тя, както самият залив на Болата, са част от защитената зона Калиакра по Натура 2000. Туристите и жителите на общината няма да имат достъп с моторни превозни средства до плажа на Болата според тази заповед. При необходимост, до там няма да могат да слизат линейки и коли на Пожарната.

  Днес от 19.00 часа в центъра на селото ще се проведе събрание, за да бъдат запознати и жителите на Българево със създалата се ситуация. Ще бъде обсъдено да бъдат поканени на разговор представители на МОСВ, за да се намери изгодно решение и за двете страни, съобщават от радио Добруджа. Затваряйки пътя за колите, се ограничава достъпът и за хората, защото те ще трябва да слизат пеша и да оставят колите си на паркинга на нос Калиакра. Георгиев отбеляза, че плажът на Болата е най-близкият, който могат да ползват жителите на Българево. Зам. кметът Ивелина Илиева обясни, че община Каварна е получила уведомление за процедурата по поставяне на бариерата и не могат да предприемат действия след заповед на МОСВ. Очаква се най-късно утре сутринта да са факт бетонните заграждания, които ограничават достъпа до плажа.

  Заливът Болата е обявен от МОСВ за защитен природен парк за водоплаващи птици. От 2013 г. райското кътче Болата е пълноправен член в клуба на “Най-красивите заливи на света”. Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.

  Преди четири години голямо наводнение разруши дигата. Тогава буната бе разбита от водната стихия, а днес най-красивият залив в България все още е заплашен от изчезване.

  1 коментар

  1. нема начин

   Пак свинете не могат да вървят пеш, като в чужбина където до защитените плажове няма пътища и паркинги на 5 метра. Но свинята-борец за да изхарчи 20 “леа” иска да не ходи, а да пърди директно на плажа.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg