Министър Кралев откри Мини Евро 2016

Мини Евро 2016 е посветено на Деня на детето 1 юни и Евро 2016 във Франция, което стартира на 10 юни

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри миниевропейското първенство по футбол, което се провежда на Националния стадион „Васил Левски“. Училищният турнир е организиран от Българския футболен съюз и Столична община със съдействието на Министерството на младежта и спорта, Министерство на външните работи и Национална спортна база.
Мини Евро 2016 е посветено на Деня на дететото 1 юни и  Евро 2016 във Франция, което стартира на 10 юни. Всеки от 24-те училищни отбора, ще представя тим, който участва на Европейските финали. Третокласници и четвъртокласници от столицата ще покажат своите футболни умения в турнира, а форматът ще бъде като този на ЕВРО 2016.
„Честит празник, деца! Бъдете живи и здрави и не забравяйте да спортувате през цялата ваканция. Искам да благодаря и на Вашите родители, които Ви стимулират да се занимавате със спорт. Отборите са съставени от момчета и момичетата, което е много важно, защото ние искаме да стимулираме и момичетата да участват повече във футболните занимания, да открият магията на футбола“, заяви Красен Кралев.
Министърът припомни на децата, че на Националния стадион „Васил Левски“ са се случвали едни от най-великите събития за българския спорт - през 1959 г. България печели Европейското първенство за юноши като на финала побеждава Италия с 1:0, а Стефка Костадинова поставя световен рекорд от 208 см по време на турнира „Народна младеж“ през 1986 г.
„Чест е за всеки българин да стъпи на тревата на този стадион. Каня ви да посетите и Музея на спорта, където ще научите много интересни неща за историята на българския спорт и ще видите много медали и екипи,  които са носили нашите най-изтъкнати състезатели“, завърши Кралев.
Паралелно с Мини европейското първенство по футбол се провежда и Фестивал за момичета  I–IV клас по Програмата „Live your goals” към ФИФА, включващ забавни игри и открити тренировки.
Турнирът и Фестивалът са част от „Програма Grassroots” на БФС и Столична община за територията на град София и се реализира в подкрепа на Програма “София – Европейска столица на спорта 2018 г.”.
Надправарата e част и от кампанията на Българския футболен съюз за развитието на детския, девически и юношески футбол -  „Хайде да ритаме!“, чийто старт бе даден на 27 май с демонстративен мач между футболисти от "А" националния отбор на България и деца със специални нужди от ФК "Конкордия".