• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Ползват собствени клетки за подмяна на увредена роговица
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МУ-Варна
  Проф. д-р Христина Групчева. Снимка: МУ-Варна

   

  Иновационните технологии за регенерация на роговицата са основният акцент на лятното училище по офталмология, което се провежда в учебните и клинични бази на варненския Медицински университет в рамките на европейската програма COST Action ВМ 1302 „Общи действия за научни изследвания на регенарцията на роговицата“.

  Основен организатор на събитието е проф. д-р Христина Групчева, д.м.н. – заместник ректор по иновации и транслационна медицина в МУ-Варна и световно признат специалист в областта на офталмологията, която представи съдържанието и целите на курса и отговори на въпроси, свързани с най-съвременните тенденции в сферата на офталмологията.

  Значителна част от участниците в лятното училище са от Европейски центрове, които се занимават с биорегенерация, а около 30% са обучаващите се от България  – специалисти в сферата на регенерация на роговицата от Варна, София, Пловдив, Бургас и Смолян.

  Изборът на Медицински университет – Варна за домакин на третото училище на COST Action ВМ 1302 не е случаен. Отчетени са както модерната високотехнологична университетска база, даваща възможност посредством осигурен телемост курсистите да се запознаят с постиженията на лаборатории за производство на биоматериали и тъканното инженерство във Великобритания, така и професионалната организация на събитието, включващо теоретично и практическо обучение и наситена културна и социална програма.

  Влияние оказва и факта, че България е ендемична зона за увреждания на роговицата, голяма част от които са наследствени. Освен това, традициите в трансплантирането на роговица във Варна са поставени още през 70-те години на ХХ век от проф. Никола Константинов, основател на Катедрата по очни болести във Варненския медицински университет.

  Роговичната дистрофия е често разпространено заболяване в България, характеризира се с автозомност и засяга всяко поколение. Класическият начин за лечение е кератопластиката – подмяна на увредената роговица с такава от тъканна банка, дарена от донор. В момента се работи върху метод, при който ще се използват собствени клетки от пациента, което предотвратява основния риск към момента, а именно отхвърляне на трансплантата.

  По време на лятното училище 15-те участника имат възможност да получат научни и практически познания в областта на регенеративната медицина чрез хирургия на живо, както и в лабораторията на Центъра по транслационна медицина на Медицински университет и УМБАЛ „Св. Марина“. В нея вече се работи върху методика за регенерация на епител, като се предвижда в последствие да се работи и върху регенерация на всички клетъчни слоеве.

  „Медицински университет-Варна и Катедрата по очни болести и зрителни науки са изключително горди, че България и Варна бяха избрани за място за провеждане на лятното училище и искрено се надяваме, че това наистина ще доведе до генериране на нови идеи, до концентрация, а не изтичане на мозъци от България“ – коментира проф. Групчева.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg