• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  По шест важни български дела ще работят европейските прокурори
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Sofiautre.bg
  Снимка: Sofiautre.bg

   

  Шест общественозначими дела в България ще бъдат анализирани на международната експертиза на прокуратурата, обяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева пред радио “Дарик”.

  Проверката на четиримата прокурори от Великобритания, Германия, Испания и Холандия трябваше да започне в началото на тази седмица, но беше отложена за края на юни. “Бяха изчистени технически въпроси по методологията”, обясни отлагането Захариева, като отказа да даде подробности по тези въпроси заради конфеденциалност.

  “Ще има анализ на структурата, вътрешни анализи на конкретни дела, интервюта с прокурори”, коментира тя и подчерта, че никога не е имало съпротива у прокуратурата да предостави цялата информация. Прокурорите били подписали декларации и нямало притеснения, че те ще изнесат информация която би затруднила разследването и самото дело.

  За външна оценка на прокуратурата настояваше многократно още през 2014 година бившият правосъден министър Христо Иванов. Тогава подобна идея срещна яростен отпор от главния прокурор Сотир Цацаров. Впоследствие, след като Иванов подаде оставка, тази идея беше повторена от премиера Бойко Борисов. Така от началото на годината темата е отново на дневен ред. Първоначално мисията трябваше да започне през април, но тогава все още не бяха избрани всички външни прокурори. Досега отлагането не е коментирано от главния прокурор Сотир Цацаров.

  Захариева нарече нападките срещу реформата в съдебната система неприемливи и неаргументирани. “Моля за ясни аргументи при подобни нападки и конкретни предложения”, коментира тя. По думите й законопроектът за съдебната власт цели да промени “философията за управлението на съда, същността на прокуратурата”. Тя отрече законопроектът, който се обсъжда в момента, да е този на предшественика й Христо Иванов, като призна, че съдържа сходни предложения, но и нови, които са “дори по-радикални”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg