• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Десет заповеди на фън шуй
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Повечето от тях ще ви се сторят познати – прабабите ни ги прилагаха, без да са чували за древното китайско изкуство

  Древното китайско изкуство за хармонизиране на енергиите става все по-популярно и намира приложение в съвременния свят. Това е система на естетиката, която използва “законите на Небето и Земята”. Догматиката на фън шуй, обаче, е достигнала до нас много по-рано.

  Достатъчно е да си припомним основните забрани на нашите прабаби – те са знаели кое е по-добро, без да се замислят за това, защо трябва да постъпваме именно по този начин.

  1. Никога не сядай на ъгъла на масата
  “Седем години несподелена любов”, казват. Но не е само това. Според фъншуй, издаденият ъгъл, насочен към човека, независимо от това дали е ъгъл на маса, шкаф или нещо друго, изпраща към него “отровни стрели”, които оставят нещастника не само без взаимност, но и без пари, здраве и късмет.

  2. Не се сбогувайте през прага
  “Ще се скарате” – гласи поверието. Вярно е: прагът е енергийна преграда, разделяща двата свята. От едната страна – “свой”, от другата – “чужд”. Незримата граница пречи за установяването на контакт, и вещите, и енергията, предадена “от свят в свят”, са изгубени за двата свята. И в резултат от това връзката между “участниците в контакта” се разрушава.

  3. Не приготвяйте храна, когато сте в лошо настроение
  Така майките и бабите съветват младите домакини. И те са напълно прави: храната поема всяка енергия, а ние, приемайки тази храна, получаваме заедно с калориите и витамините съответния енергиен заряд. Супата и пържолите, “заразени” с негативни емоции имат силата да отровят семейството.

  4. “Не стой зад гърба ми”
  – казваме, когато зад нас е застанал някой близък. При това не става дума само за древен инстинкт, който ни внушава да се пазим от спотайващия се враг, а за това че заплахата е в незащитения тил. Отсъствието на опора и поддръжка отзад фън шуй смята за най-слабата енергийна позиция. Това е еднакво важно и за човека, и за дома. Зад вас винаги трябва да има стена или поне завеса, а тилът на вашия дом задължително трябва да бъде защитен от висок хълм или поне от съседен дом.

  5. Не се заседявай в ъгъла
  Това е още една крайно неблагоприятна, според фън шуй, позиция. Ъгълът се счита за място, способно да изсмуче енергията на човека – нещо като домашен вампир. Не случайно превъзбуденото дете наказват “в ъгъла” – целта е да изразходва излишната енергия (важно е, обаче, това да бъде за кратко).

  6. Не се оглеждай в пукнато огледало
  Според изискванията на фън шуй вредно е не само счупеното огледало, но така също и нарисуваното огледало, както и други повърхности, разчупващи отражението. Всичко това разрушава енергията ни и преди всичко се отразява на нашето здравето.

  7. Огледалце в джоба от врагове ще те пази
  И в наше време съществува поверие, че при среща с недоброжелател ще ни помогне поставеното в джоба огледалце (с отразяващата страна навън). То ще отрази всички негативни помисли и намерения, цялата отрицателна енергия, насочена срещу нас. Фън шуй препоръчва още – за защита на дома от неблагоприятно влияние да окачим огледало над вратата или прозореца.

  8. Не посочвай към себе си
  – предупреждаваме този, който разказва за нечий недъг. Според фън шуй механизмът на урочасването в този случай е следният: показвайки с пръст, ние изпращаме енергиен заряд. Назовавайки в същото време болестта, даваме на този заряд съответна “окраска”: изпълваме го с точна информация за диагнозата.

  9. Не се връщай, ако вече си тръгнал на път
  Спомнете си какво казахме за сбогуването през прага. Всички тези скокове “от един свят в друг” са достатъчно енергоемки – това трябва да е известно на страстните пътешественици, често пресичащи държавните граници. Ако все пак се налага да се върнете, седнете за малко (вземете сили от дома), погледнете в огледалото (отразявайки се, енергията се удвоява).

  10. Мини под дъгата – ще бъдеш щастлив
  Естествено, тези, които помнят физиката, знаят, че практически това е невъзможно. Но дори само да видиш дъгата – символ на Небесните врати, се смята за добър знак.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg