• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Илиада” на варненска сцена тази вечер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Илиада

  Хитовият театрален спектакъл „Илиада“ на словенския режисьор Йерней Лоренци е акцентът в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ тази вечер. Екипът се събира част по част още от вчера на сцената на варненския театър. Представлението на словенския национален театър „Драма“  се превърна в безспорно театрално събитие на годината, а словенският режисьор Йерней Лоренци – сред най-важните имена в европейския театър.

  Преди месеци Андрю Хейдън написа в The Guardian, че “Илиада” на Йерней Лоренци е едно от най-въздействащите произведения в театъра за последната година. Специално за да гледа спектакъла, в София пристига Фъргюс Линехан, директор на един от най-важните театрални форуми – Международният фестивал в Единбург.

  „Илиада“ е първата епическа поема, първият роман, първата опера, първият спектакъл, първото MTV. „Илиада“ е част от всеки от нас… Кои са съвременните герои, които отговарят на древните? Брад Пит като Ахил? Има ли нашето време герои и героичност?… И все пак, „Илиада“ е част от от нас“, казва Йерней Лоренци.

  „Илиада“ е новаторска и великолепна постановка, вдъхновена едновременно от класиката и от европейския театрален авангард, със скрити препратки към съвременната история, заявява Маргарета Сьоренсон, председател на Международната асоциация за театралните критици.

  Тази впечатляваща сценична адаптация на Омировия епос, залегнал в основите на европейската култура и цивилизация, започва като музикален концерт, в който изпълнителите във въздействащия оригинален ритъм на Омировия стих – хекзаметър, предават разказа на „Илиада“ и разкриват нейните три свята – на гърците, на троянците и на боговете. Във втората част всичко се преобръща и сцената сякаш се превръща в терен на жестоката касапница на Троянската война – тя става образ на всички битки по света, а всички жертви се превръщат в универсален символ на изкуплението

  Представлението печели голямата награда за режисура и награда на публиката на Междунаордния театрален фестивал Битев 2015 в Белград, голямата награда, наградата на критиците и журналистите и награда за музика на 23-тия Международен театрален фестивал „Контакт“ в Торун, Полша. Представлението започва в 19:15 часа на Основна сцена.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg