• Варна
  1°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  Бум на близнаци в АГ болницата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  881 бебетa – 445 момиченца и 436 момченца са се родили във варненската АГ болница през първите пет месеца на годината. Броят им е със 100 повече в сравнение със същия период на миналата година. В здравното заведение са проплакали две тройки и 16 двойки близнаци, което е своеобразен бум по този показател.

  124 са недоносените бебета, като най-малкото отгледано недоносено е момченце от Търговище, родено само 530 грама. Най-младата майка е на 14 години, а най-възрастната на 48 години.

  Доц. д-р Емил Ковачев вече официално е новият управител на Специализираната АГ болница, след като кандидатурата му бе утвърдена от Общинския съвет. Той завършва медицина в варненския Медицински университет, а през 2003 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. През 2004 г. провежда клинична специализация в областта на асистираните репродуктивни технологии и гинекологична ендоскопия в Университетска болница „Барзилай”/Израел/. От 2007 г. е магистър по здравен мениджмънт.  През 2011 г. защитава научно-образователна степен „доктор” от ВАК с дисертационен труд. Година по-късно е хабилитиран е за „доцент” към катедрата по АГ в МУ – Варна.

  От 2013 г. до момента доц. д-р Е. Ковачев е републикански консултант по акушерство и гинекология/АГ/ за Североизточна България, както и председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.

  Според доц. д-р Ковачев основен критерий при търсенето на здравна помощ е качеството на предлаганата услуга. Това може да се постигне, като  се акцентира върху подобряването на цялостната организация на дейността; повишаване качеството на предлаганите медицински услуги; подобряване на комфорта и осъвременяване на част от оборудването; активна комуникация и участие в научни проекти; активна работа по проекти и програми на Европейския съюз; социално-отговорна ангажираност на лечебното заведение, насочена към разнообразни групи от обществото; интензивна женска и детска консултация и други.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg