• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Офицерският плаж пак не става за къпане
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  IMG_3610

  Установено е двойно повишение на бактериите ентерококи и ешерихия коли

  Забрана за къпане на Офицерския плаж наложиха местните здравни власти. При изследване на морската вода инспекторите са установили двойно повишаване на нивото на бактериите ентерококи и ешерихия коли.

  Проби са взети на 6 и 7 юни, като това се явява първо изследване на морските води за сезона. Ден по-късно отново е направено изследване и резултатът е потвърдил замърсяването, каза за Varnautre.bg директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова.

  Офицерският плаж е сред най-мръсните по Черноморието, като замърсяването се дължи най-вече на Шокъровия канал. През 2014 г. за плажа имаше продължителна забрана за къпане, като причината тогава беше потопът в квартал “Аспарухово”, при който в морето се изля огромно количество мръсотия.

  През юли миналото лято количеството бактерии ешерихия коли във водата отново е надвишавало повече от два пъти допустимите норми. При следващата проба обаче стойностите вече са били в норма, което е разминало забраната за къпане.

  Забраната за къпане ще важи докато пробите не покажат по-добри качества на водата. Ще се взимат проби на всеки три дни, информира д-р Михайлова. Ако показателите излязат в норма, се взимат проби отново след седмица и ако и тогава резултатите са добри, ще отпадне забраната.

  На останалите плажове във Варна и региона водата е с нормални качества, посочиха от РЗИ.

  1 коментар

  1. опетков

   Смешно е твърдението, че през 2014 причина за замърсяването било наводнението в Аспарухово. И тогава каналът бълваше хиляди кубици мръсна вода и разби стълбите и решетките за събиране на едри отпадъци. Този канал де факто събира водите от отходните ями на стотици вили по баирите около Варна. И не се прави нищо за подобряване на положението. След всеки дъжд водата на Офицерския плаж става като боза. А защо преди години течеше бистра и при дъжд?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg