• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Иновативен тест открива аномалии в най-ранна бременност
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg
  Проф. Роджър Дейнти представи теста Vision във Варна. Снимка: © Varnautre.bg

  Взима се кръвна проба, а резултатите са готови до пет дни

  Неинвазивен пренатален тест, създаден по американска технология, открива генетични аномалии в най-ранна бременност. Изследването установява Синдром на Даун, на Едуардс и на Патау, както и пола на бебето, и може да бъде направено в 10-седмица или в третия месец на бременността чрез вземане на кръвна проба, обясни при представянето му във Варна проф. д-р Роджър Дейнти, основател и научен директор на английската лаборатория Future Health и един от всепризнатите авторитети в областта на стволовите клетки. За заслугите и  постиженията си в сферата на науката и обучението в Обединеното Кралство той е награден от кралица Елизабет II с титлата MBE (Member of British Empire).

  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  Тестът Vision има 99,8% точност и не крие рискове от усложнения за разлика от ултразвуковото изследване и серумния скрининг, които повишават опасността от аборт. Взима се кръвна проба (7-10 мл венозна кръв), която се изпраща в лаборатория в Лондон, а резултатите са готови до пет дни, информира проф. Дейнти. В лабораторията са ангажирани и специалисти, които могат дадат консултации за следващи стъпки при положителен резултат, допълни той. Друго предимство е, че при ранно установяване на генетични аномалии много по-лесно може да се прекрати бременността.

  Статистиката сочи, че 1 на 1000 деца във Великобритания страдат от синдром на Даун, 1 на 6000 – от синдром на Едуардс и 1 на 5000 – от синдром на Патау. Пренаталните тестове се препоръчват при бременни жени на възраст  над 35 години, при такива, които са получили анормални серумни тестове и ако в семействата на бъдещите майки има случаи на болни.

  Цената на теста е 1400 лева. У нас изследването може да се направи в големите областни градове. Във Варна услугата се предлага в център „Афродита”, който се помещава на бул. „Цар Освободител” 109 А.  Процедурата предвижда попълване на определени документи, вземане на кръвна проба, която се изпраща в Лондон от центъра, и изпращане на резултатите обратно до пет дни. Макар че продуктът е на пазара от началото на март, вече има интерес към него. Няколко жени месечно си правят теста, съобщи Женя Хаджистоянова от центъра.

  1 коментар

  1. Безименна

   Това е реалността в България,пълна анархия всеки сам за себе си,нещата отиват на по-зле!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg