Панов обсъди важността на „Хемус” и пътя Русе – Велико Търново с делегация от Световна банка

Мисия

17-06-2016, 16:09

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В старата столица гостува ръководителят на Практика „Транспорт” за Европа

Делегация от Световната банка гостува във Велико Търново и се срещна с кмета на общината Даниел Панов. Доизграждането на магистрала „Хемус” и строителството на аутобана между Русе и Велико Търново бе основната тема на срещата. Гостите бяха водени от ръководителя на Глобална практика „Транспорт” за Европа и Централна Азия Хуан Гавирия и от водещия финансов специалист в областта на проектите за инфраструктура Ричард МакГрегъри.

Посещението на делегацията от Световната банка бе едно от първите на ниво общини, тъй като представителите на местната власт са най-добре запознати с икономическия ефект от големите инфраструктурни проекти. В срещата участва и областният управител проф. Пенчо Пенчев.

С обосновано и мотивирано изложение кметът Даниел Панов и заместник-кметът Снежана Данева-Иванова колко важни за цяла Северна България са двете магистрали. Подчертано бе, че бъдещото високоскоростно трасе между Русе, Велико Търново и Свиленград е част от европейския коридор Хелзинки – Истанбул и на практика ще свърже Европа с Азия. Чрез автомагистрала „Хемус” ще се осъществи логистичната и транспортна комуникация със столицата София и втория по големина град в България Варна.

Кметът Даниел Панов обясни, че големите инфраструктурни проекти за особено важни и за цялостното икономическо развитие на община и област Велико Търново, а и на останалите региони, през чиито територии ще преминат магистралите. Те ще се пресекат в непосредствена близост до старопрестолния град, международно летище и втория най-голям жп център в България. Вече е налице завишен инвестиционен интерес към старопрестолния град, а преди броени дни икономическият министър Божидар Лукарски обяви, че престои създаването на нова индустриална зона.