• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  42 плажа във Варненско – на грижата на държавата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Намери се концесионер за ивицата „Офицерски – Изток”, отменят и забраната за къпане

  24 от общо 66 плажа на територията на Варненска област имат концесионери. Така на практика 42 плажни ивици остават на грижата на държавата, която трябва да осигури водното спасяване и медицинското обслужване. Общините пък са отговорни за почистването им.

  До няколко дни се очаква да влязат във владение новите концесионери на плажовете „Аспарухово”, „Кабакум” и „Офицерски – Изток”, потвърди за Varnautre.bg областният управител Стоян Пасев. Припомняме, че за плажовете бяха обявени повторно търгове с намалени цени, след като при първите така и не се появиха кандидати.

  Поне два спасителни поста се предвижда има на плажа в Камчия, който е сред тези, които остават безстопанствени. Целта е да се избегнат водни инциденти. Само през миналото лято на плажа на Камчия се удавиха шест души.

  Междувременно стана ясно, че се подобряват резултатите от пробите на морската вода на Офицерския плаж, за който в момента е в сила забрана за къпане. При две поредни проби резултатите показват, че качеството на водата в е норма. В неделя се очаква да е готова третата проба. Ако и тя потвърди досегашните резултати, забраната за къпане ще бъде отменена.

  3 коментара

  1. Владо К.

   Подобрявали се резултатите? КАК? Самички? Не знам вече, само ми се струва, че след няколко години няма да им нужда от концесия на мръсните плажове. Да ги дават без пари, само и само някой да плаща на спасител.

   • опетков

    Плажът се замърсява само при буйни валежи, както беше последния път от т.н. Шокъров канал. След дъжда тинята се утаява, водата се избистря и така до следващия дъжд. Общината да вземе мерки срещу замърсителите, изливащи отпадни води в канала. Нито е толкова сложно, нито е трудно. Имотите, граничещи с каналите едва ли са повече от стотина.

  2. Лилов

   И да се подобри състоянието на водата на Офицерския плаж, това е временно. Трябва да се реши проблема със Шокъровия канал и тогава да се отдава този плаж на концесия. Какво гарантира че след един проливен дъжд пак няма да се излее фекалната вода на всички имоти над канала. Решаването на този проблем се забави с години от немърливост!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg