• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варна аларма: Заведение завзе тротоарна площ и кошчета за боклук
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Заведение в центъра на Варна завзема тротоарна площ,  за да си сложи маси и пристройка. За това алармира в социалната мрежа Ирина Колева, публикувайки снимки на въпросния ресторант и изградената от него конструкция. За целта са използвани и част от новите кошчета за боклук, които бяха поставени в централната градска част по проекта за модернизация на пешеходния ринг.

  Бясна съм!!! И не знам кое ме вбесява повече – безхаберието и безочието на отговорните институции, или наглостта на един чужденец, дошъл да си разиграва коня в България и да си прави каквото си поиска, при това абсолютно безнаказано! Това се случва в сърцето на стара Варна – на улица „Преслав”, по която само допреди има-няма два месеца течаха ремонти по проект за 5 милиона лева, идващи от джоба на нас – данъкоплатците. Според въпросният проект, освен велоалеите, новите пейки и кошчета за боклук, беше обявена пълна забрана за всякакви видове тенти, шатри, пристройки и т.н. към заведенията. Това включваше и вече изградените такива, затова трябваше да бъдат отстранени от собствениците им. Като краен резултат трябваше да се възстанови старият площад пред областната дирекция на МВР. Мисля, че е очевидно – два месеца по-късно този площад отново е зает от пристройки и маси.

  Снимки: Facebook/ Stara Varna/ Ирина Колева

  Тя отбелязва, че кошчетата за боклук са общинска собственост и тяхната кражба, присвояване, нецелесъобразно ползване, или разрушаване, са наказуеми по закон. Красивата сграда, върху която се изграждат всички тези конструкции, аспирации, декоративни балкони и прочее, пък е архитектурен паметник. И отново по закон – има изрична забрана за промяна на фасадите, пристрояване и рушене.

  Най-жестокият парадокс е, че в цял свят властимащите дават всичко, за да опазят и поддържат културното си наследство. Вземете Рим, Атина, Ангкор Ват, Мачу Пикчу, Стоунхендж и безброй други, заради които милиони туристи от цял свят ежедневно пътуват и оставят парите си там. А ние ежедневно подминаваме своите паметници, приемайки ги за неизчерпаема даденост , оставяйки някой дребен, подмолен, продажен чиновник да позволи разрушаването на късче история срещу жълти стотинки. Тъжно, нали?….

  След разгласата на случая от пресслужбата на общинската администрация обявиха, че кметът Иван Порних ще даде информация утре пред самото заведение на ъгъла на ул. „Сан Стефано” и „Преслав”.

   #варнааларма
  СВЪРЖЕТЕ СЕ С ДЕЖУРНИЯ ЕКИП НА VARNAUTRE.BG

  Varnautre.bg
  Фейсбук страница

  редакционна поща
  info@varnautre.bg

  дежурни телефони
  052 82 98 89 | 088 266 13 35

  1 коментар

  1. nenkov

   Виждал съм областния да обядва там. Ако му е станало горещо вътре лятото да е решил да му спретнат маси навън.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg