Изследване: Принцесите на Дисни са опасни за децата

Моделът от анимациите води до синдромът "Девойка в беда" изобразяващ слабо и пасивно младо момиче, което е свикнало винаги да я спасяват

Изследователи от Brigham Young University откриха, че принцесите на Дисни могат да бъдат опасни за деца.

Изследването е проведено сред 198 деца в предучилищна възраст помолени да отговорят дали гледат филми с анимационните Дисни принцеси. В крайна сметка се оказва, че  96% от момичетата и 87% момчета гледат тези филмчета. В допълнение, 61% от момичетата и 4% от момчетата си играят с кукли на Дисни принцеси поне веднъж седмично.

Една година по-късно е установено, че момичетата, които обичат Дисни принцеси, се оказват по-уязвими по отношение на половите стереотипи, отколкото техните връстници. 

"Те се страхуват да се замърсяват, те мислят, че не може да успеят в математиката и други науки", - коментира авторът на проучването. В същото време, момчета, често гледащи анимационни филми за принцеси, показаха смело поведение и се опитват да имитират принцовете на Дисни.

Според учените, момичетата не трябва твърде често да гледат тези анимации и по друга причина, външността на принцесите стават за тях идеалн, които те ще имитират по-късно. 

Освен това, образът на Дисни принцесите може да провокира поведение при момичета, наречено "поведение на девица в беда." "Девойка в беда" изобразява