• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Малък трик за добра памет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Ако искате да възприемате нови знания по-лесно, е добра идея да отделяте време за физически упражнения няколко часа след четене или учене. Това показват резултатите от ново проучване. Според изследването, публикувано в журнала Сurrent Biology, усилената физическа активност около четири часа след мозъчна такава помага за устойчивото запаметяване на новата информация, предаде БГНЕС.

  Експериментът е включвал запомняне на определена поредица от изображения. Част от участниците на произволен принцип са били инструктирани да започнат физически упражнения веднага след това, други да направят същото след 4 часа, а трета изобщо да не се упражняват.

  След няколко дни провеждащите изследването направили рентгенови снимки на мозъците на участниците и проверили доколко са запомнили изображенията.

  Тези, които предприели физическа активност след 4 часа, са показали по-добра памет от останалите. Дяловете от мозъка, свързани с извикването на информация от паметта, също така са били по-активни.

  Резултатите предполагат, че упражненията са предизвикали произвеждането на протеини, които „стабилизират” запомнянето на новата информация. Откритието допълва данните от многобройни изследвания, които показват, че физическата активност е полезна за мозъка.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg